Τα 12 αρχοντόπουλα και η συμμετοχή τους στις Κρητικές επαναστάσεις

10/4/2010 11:56:00 PM

Πριν μελετήσει κάποιος την ιστορία της Κρήτης τυπικά πρέπει να γνωρίζει την ιστορική πτυχή που είναι χαραγμένη με τον τίτλο «Τα 12 αρχοντόπουλα της Κρήτης»

Η αρχή της ιστορία γράφεται κάπου στον 11 αιώνα και έμεινε να συμμετέχει για πολλούς αιώνες μετά. Γι αυτό πριν δούμε τα μετέπειτα ιστορικά περιστατικά είναι σημαντικό να βάλουμε στο μυαλό μας την ιστορία με τα 12 αρχοντόπουλα και τα ονόματα αυτών.
The families that were named in this document, and which became prominent in Crete’s long and turbulent history since then, were those of Ioannis Phokas (the family’s name changed during the Venetian era to Kallergis), Marinos Skordilis, nephew of the Emperor, Philippos Gavalas, Thomas Archoleos, Eustathios Chortatzis, Leon Mousouros, Constantinos Varouchas, Andreas Melissinos, Loukas Lithios, Nikiforos Argyropoulos, Dimitios Vlastos, and Mattheos Kalafatis, all of them heads of families which contained anything up to eight male members.
www.dalidakis.com/Cretan nobility and the legent of the twelve young rulers.pdf

Προσέξατε τα ονόματα;

Αυτοί ήρθαν με στρατό περίπου (24000 άνδρες) πριν 800 περίπου χρόνια (το 1182) για να ελευθερώσουν την Κρήτη από τους Ενετούς και τα ονόματα τους περάσανε στην ιστορία της Κρήτης σαν τους τοπικούς επαναστάτες που αντιστεκόταν κατά του ενετικού ζυγού.

Στην πραγματικότητα ήταν απεσταλμένοι του Νικηφόρου Φωκά  για ν απελευθερώσουν την Κρήτη.

Αν διαβάσετε το άρθρο προσεκτικά (υπάρχουν πολλά άρθρα αναρτημένα στο ιντερνετ με τον τίτλο αυτό και θα το βρείτε επίσης και στα Ελληνικά).

Ας επικεντρωθούμε λοιπόν σε κάποιες λεπτομέρειες της ιστορίας γιατί θ αναφερθούμε πολλές φορές ξανά σ αυτήν.

Μια από αυτές τις λεπτομέρειες είναι η τοποθεσία που εγκαταστάθηκαν τα 12 αρχοντόπουλα για να ξεκινήσουν τις «πολεμικές επιχειρήσεις» τους κατά των Ενετών.

ΛΟΙΠΟΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΩΣ ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΧΑΝΙΩΝ. ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΣΦΑΚΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός του ονόματος της Ιμπρου από τον Μανούσακα (προγενέστερα Παττακό) που ήρθε από το νησί Ιμπρος λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Τα ονόματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά γιατί όχι μόνο είναι οι Κρητικοί οπλαρχηγοί κατά των Ενετών (που δεν κατάφεραν ν απελευθερώσουν όλο το νησί αλλά κρατούσαν σε μια σχετική ελευθερία την επαρχία Σφακίων και τις γύρω περιοχές) Αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι 700 περίπου χρόνια μετά την εποχή του Δασκαλογιάννη που σε πολλά σημεία παραθέτω πληροφορίες στο kriaras.com ΗΤΑΝ ΟΙ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ.

Τα 12 αρχοντόπουλα λοιπόν του Νικηφόρου Φωκά είναι μια ιστορία σημαντική για το νησί και κάθε Κρητικός που ενδιαφέρεται να γνωρίζει την ιστορία του τόπου του είναι καλό να την ξέρει.

ΟΙ ΑΝΩΘΕΝ ΦΩΚΑΔΕΣ ΩΝΟΜΑΣΘΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΕΝΕΤΙΚΟΥΣ ΥΣΤΕΡΟΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΔΕΣ,ΔΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΝ ΕΡΓΟΝ ΟΠΟΥ ΕΚΑΜΕΝ Ο ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΟΣ ΑΥΤΩΝ ΑΛΕΞΙΟΣ

Είναι ενδιαφέρον επίσης ότι πολλά από τα ονόματα αυτά υπάρχουν μέχρι σήμερα και ανήκουν σε αξιόλογες και μεγάλες οικογένειες που συνεχίζουν να γράφουν με καλλιγραφικά γράμματα την ιστορία του τόπου.

Είναι ενδιαφέρον λοιπόν ότι όποιος προσπάθησε ν απελευθερώσει το νησί από το ζυγό έστελνε άνδρες και στρατό στην επαρχία Σφακίων και από εκεί ξεκινούσε τον ξεσηκωμό. Με αυτό το σκεπτικό και με τις πληροφορίες που σιγά – σιγά μαζεύω, καταλήγω και στο συμπέρασμα περι της Ρώσικης καταγωγής του Δασκαλογιάννη.
(Ιωάννης Βλάχος, το όνομα Βλάχος του αποδόθηκε προφανώς γιατί ο ίδιος ή η οικογένεια του ήρθε από την Μολδοβλαχία, προφανώς κατά την γνώμη μου –που είναι καταστάλαγμα της μέχρι τώρα περισυλλογής γνώσεων και σκέψεων- ως μέρος της Ρώσικης προσπάθειας για την απελευθέρωση της Ελλάδος που δυστυχώς με λύπη μου παραδέχομαι ότι παρ όλο που μεγάλωσα και σπούδασα στην Ελλάδα, δεν είχα καθόλου καταλάβει από την πολυετή παραμονή μου στα Ελληνικά σχολεία, την μακρόχρονη προσπάθεια των Ρώσων στο να είναι σήμερα ελεύθερη η Ελλάδα και να διδάσκονται ελεύθερα τα Ελληνικά στα σχολεία και να βαφτίζονται τα ελληνόπουλα χριστιανοί.)
Ελάχιστο φόρο τιμής όφειλε η Ελληνική κυβέρνηση να διδάσκει την πραγματική ιστορία που είναι καταγεγραμμένη και να διαφυλάσσει το Ελληνικό στοιχείο που είναι εγκαταλελειμμένο στην Οδησσό (σημερινή Ουκρανία τότε μια από τις Ρώσικες πόλεις που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο σε όλη την ιστορία του Ελληνικού έθνους).

Όσο ψάχνω τις Ελληνικές επαναστάσεις κατά του Τούρκου ζυγού, κάθε πέτρα που σηκών με οδηγεί σ αυτήν.

(βλέπε επίσης τον άλλο πολύ σημαντικό Ιωάννη στην ιστορία της Ελλάδος, τον Ιωάννη Καποδίστρια: ο κάπος από την Ιστρία = ο Καπετάνιος από την Ιστρία. Η Ιστρία είναι η περιοχή λίγο έξω από την Οδησσό, σήμερα ονομάζεται Τρασνίστρια σύνορα Μολδαβίας και Ουκρανίας (κατά το παρελθόν Μολδοβλαχία) και είναι εγκατεστημένος εκεί ο Ρώσικος στρατός ενώ η περιοχή αντιστέκεται να παραμείνει αμιγώς κάτω από την Ρώσικη επικράτεια).
Αξιοσημείωτο και αυτό επίσης ότι ο Καποδίστριας υπήρξε υπουργός της Ρωσίας πριν γίνει κυβερνήτης της Ελλάδος. Και θ αναφερθούμε σ αυτόν με αναλυτικό άρθρο γιατί είναι πολύ ενδιαφέρον.

http://kriaras.com/wp/kriaras-108.php

Σχετικά τώρα με Τα 12 αρχοντόπουλα, υπάρχουν στο ιντερνετ πολλές αναφορές:

http://hatzikos.blogspot.com/2009/12/12.html

http://papoutsakis.blogspot.com/2006/11/1211-1669.html

Ο TRIVAN ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ( ΧΡΟΝΙΚΟ ) ΑΝΑΦΕΡΕΙ. Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟ 1182 ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΟΥ ΙΣΑΑΚΙΟ ΜΕ 12 ΑΡΧΟΝΤΟΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΑΠΟΙΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ.Ο ΣΤΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟ 101 ΓΑΛΕΡΕΣ ΠΡΟΣΟΡΜΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟ ΜΩΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΙΣΣΑΜΟ  ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΑΚΡΟΤΗΡΙ ΤΡΑΧΙΛΑΣ.ΕΚΕΙ ΑΠΟΒΙΒΑΣΤΙΚΑΝ ΞΕΦΟΡΤΩΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΦΟΔΙΑ ΚΑΙ Ο ΙΣΣΑΚΙΟΣ  ΔΙΕΤΑΞΕ ΝΑ ΚΑΟΥΝ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΚΕΙΛΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΒΙΒΑΣΗ ΤΟΥ. ( ΕΓΓΙΞΑΜΕΝ )

ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΧΡΥΣΟΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΔΟΥΚΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (1185 μ.χ.) ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΜΟΝΗ ΓΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ ΚΙΣΣΑΜΟΥ.

Ο ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΠΕΡΙΠΟΘΗΤΟΣ ΜΟΙ ΥΙΟΣ ΚΑΙ ΗΜΕΤΕΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΗΣΑΑΚΙΟΣ ΚΑΙ ΕΓΩ Ο ΠΑΤΗΡ ΤΟΥ ΑΛΕΞΙΟΣ.

ΕΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΥΙΟΙ ΗΜΩΝ ΑΓΑΠΗΤΟΙ 12 ΕΝ ΑΡΧΟΥΣΙ.ΕΤΕΙ ΕΚ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ αρπβ( 1182)

ΤΑ ΑΝΩΘΕΝ 12 ΑΡΧΟΝΤΟΠΟΥΛΑ ΟΠΟΥ ΗΛΘΑΣΙΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗΝ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΑΥΤΩΝ ΕΙΣ ΤΙΜΗΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΝ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗΝ ΚΑΙ ΕΜΙΡΑΣΕΝ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΟΙ ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ.

ΦΩΚΑΔΕΣ. ΕΚ ΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟΥΔΙΤΟΥ. ΙΩΑΝΝΗΣ,ΛΕΩΝ,ΙΑΚΩΒΟΣ,ΑΝΔΡΕΑΣ,ΑΛΕΞΙΟΣ,ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ,ΜΙΧΑΗΛ,ΒΑΡΔΑΣ

ΟΙ ΑΝΩΘΕΝ ΦΩΚΑΔΕΣ ΩΝΟΜΑΣΘΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΕΝΕΤΙΚΟΥΣ ΥΣΤΕΡΟΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΔΕΣ,ΔΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΝ ΕΡΓΟΝ ΟΠΟΥ ΕΚΑΜΕΝ Ο ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΟΣ ΑΥΤΩΝ ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΑΒΑΛΑΔΕΣ ,ΗΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗΝ ,ΟΤΑΝ ΥΠΗΓΑΝ ΚΑΙ ΕΚΥΡΙΕΥΣΑΝ ΑΥΤΗΝ ΟΙ ΒΕΝΕΤΟΙ ΕΔΩΚΑΝ ΔΕ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑΙΣ ΤΙΜΑΙΣ.

ΣΚΟΡΔΙΛΗΔΕΣ.ΕΚ ΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ. ΜΑΡΙΝΟΣ,ΙΩΑΝΝΗΣ,ΜΙΧΑΗΛ,ΚΑΠΑΔΩΝ,ΓΕΩΡΓΙΟΣ,ΒΑΡΔΑΣ,ΓΑΒΡΙΗΛ,ΜΑΝΟΥΗΛ,ΚΩΝΣΤΑΣ,ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΩΘΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑΙΣ ΟΙ ΚΑΤΩΘΕΝ ΓΕΝΕΑΙΣ,ΗΓΟΥΝ ΠΑΤΕΡΟΙ,ΚΑΨΟΚΑΛΙΒΑΙ,ΨΑΡΟΜΙΛΙΓΓΟΙ,ΛΟΥΓΚΙΝΟΙ,ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΙ,ΣΑΡΑΚΙΝΟΙ,ΛΙΓΝΟΙ,ΦΙΝΟΚΑΛΟΙ,ΜΑΡΑΦΑΡΑΔΕΣ,ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΙ,ΚΟΝΤΕΣ,ΦΟΥΜΗΔΕΣ,ΛΟΥΜΠΙΝΟΙ,

ΣΕΒΑΣΤΟΙ,ΤΡΑΧΙΝΟΙ,ΝΟΜΙΚΟΙ,ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΙ,ΠΕΖΟΥΛΟΚΟΛΟΙ.

ΓΑΒΑΛΑΔΕΣ. ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ,ΙΩΑΝΝΗΣ,ΓΕΩΡΓΙΟΣ,ΣΙΦΟΣ,ΑΝΤΩΝΙΟΣ,ΜΑΡΚΟΣ.

ΚΑΦΑΤΟΙ.ΕΚ ΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ(……..) ΜΑΤΘΑΙΟΣ,ΑΝΤΩΝΙΟΣ,ΘΕΟΔΩΡΟΣ,ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝ ΑΥΤΟΙΣ.

ΑΡΚΟΛΕΟΙ.ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΚΑ.

ΘΩΜΑΣ,ΚΩΣΤΑΣ,ΑΝΤΩΝΙΟΣ,ΒΛΑΣΙΟΣ,ΘΕΟΔΩΡΟΣ,ΣΠΥΡΙΔΩΝ,ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ,ΝΙΚΟΛΑΟΣ.

ΟΙ ΑΝΩΘΕΝ ΟΝΟΜΑΣΘΗΣΑΝ ΑΡΚΟΛΕΟΙ ,ΔΙΟΤΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΟΨΕ ΛΕΩΝ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΑΤΗΝ,ΔΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΨΙΝ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΝ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ.

ΧΟΡΤΑΤΖΗΔΕΣ.ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ.

ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ,ΜΙΧΑΗΛ,ΓΕΩΡΓΙΟΣ,ΦΩΤΙΟΣ,ΠΑΥΛΟΣ,ΜΗΝΑΣ,ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ.

ΜΟΥΣΟΥΡΟΙ,ΕΚ ΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ

ΛΕΩΝ ,ΣΤΑΜΑΤΗΣ,ΜΑΝΟΥΗΛ,ΝΙΚΟΛΑΟΣ,ΒΛΑΣΙΟΣ,ΜΙΧΑΗΛ.

ΟΙ ΑΝΩΘΕΝ ΩΝΟΜΑΣΘΗΣΑΝ ΜΟΥΣΟΥΡΟΙ ,ΟΤΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΥΣ ΕΜΠΗΚΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑΝ,ΟΤΑΝ ΕΚΟΨΑΝ ΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΥΣ.

ΒΑΡΟΥΧΗΔΕΣ.ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΛΕΠΤΗΣ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ,ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ,ΙΩΑΝΝΗΣ,ΑΛΕΞΙΟΣ,ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ.

ΜΕΛΙΣΣΗΝΟΙ.ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ,ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ,ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ,ΘΕΟΔΩΡΟΣ,ΚΟΣΜΑΣ,ΠΑΝΤΟΛΕΩΝ,ΙΩΑΝΝΗΣ,ΔΑΜΙΑΝΟΣ,ΡΩΜΑΝΟΣ.

ΛΙΤΙΝΟΙ. ΕΚ ΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΜΟΥΡΤΑΡΩΝ. ΛΟΥΚΑΣ,ΘΕΟΔΩΡΟΣ,ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ,ΑΡΣΕΝΙΟΣ,ΦΙΛΙΠΠΟΣ,ΝΙΚΟΛΑΟΣ.

ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΙ (ΑΓΙΟΣΤΕΦΑΝΙΤΑΙ).ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ.ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ,ΙΩΑΝΝΗΣ,ΣΤΕΦΑΝΟΣ,ΓΕΩΡΓΙΟΣ,ΝΙΚΟΛΑΟΣ,ΜΗΝΑΣ,ΝΙΚΗΤΑΣ.

ΟΙ ΑΝΩΘΕΝ ΩΝΟΜΑΣΘΗΣΑΝ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΑΓΙΟΣΤΕΦΑΝΙΤΑΙ ΔΙΟΤΙ Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ο ΜΑΚΕΔΩΝ ΔΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟΝ ΟΠΟΥ ΕΙΔΕΝ ΕΤΥΠΩΣΕΝ ΕΝΑ ΑΕΤΟΝ ΑΡΓΥΡΟΝ ΕΙΣ ΤΑ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΩΝΟΜΑΣΘΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ.ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΑΛΙΝ ΕΣΥΓΧΩΡΗΣΕ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ(ΔΙΑ ΤHN ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑΝ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΒΑΡΙΝΟΥ) ΚΑΙ ΕΧΡΙΣΕΝ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΕΑ,ΤΟΝ ΕΣΤΕΦΑΝΩΣΕ ΜΕ ΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΤΩΝ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ ΚΑΙ ΩΝΟΜΑΣΕ ΤΟΝ ΑΝΩΘΕΝ ΥΙΟΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΣΤΕΦΑΝΙΤΗΝ ΤΟΝ ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΟΝ.

ΒΛΑΣΤΟΙ. ΕΚ ΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΙΟΥΛΙΑΝΗΣ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ,ΣΤΕΦΑΝΟΣ,ΣΥΜΕΩΝ,ΙΩΑΝΝΗΣ,ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ,ΜΑΝΟΥΗΛ,ΜΑΡΚΟΣ,ΓΕΩΡΓΙΟΣ.

ΟΙ ΑΝΩΘΕΝ ΩΝΟΜΑΣΘΗΣΑΝ ΒΛΑΣΤΟΙ ΔΙΑΤΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΥΣ ΕΝΙΚΗΣΕ ΤΗΝ ΕΔΕΣΑΝ.

Αι επαρχίαι και γονικά των άνωθεν 12 αρχοντόπουλων

Παρουσιάσθησαν εμού

Ο έντιμος και ευγενής άρχων κύριος Ιωάννης ο Γαβαλάς, υιός του κυρ Φιλίππου με τους αδελφούς του.

Ο έντιμος και ευγενής άρχων κύριος Μιχαήλ ο Χορτάτζης υιός του κυρ Ευστρατίου με τους αδελφούς του.

Ο έντιμος και ευγενής άρχων κύριος Νικηφόρος ο Βαρούχας υιός του κυρ Κωνσταντίνου με τους αδελφούς του.

Ο έντιμος και ευγενής άρχων κύριος Θεόδωρος ο Μελισσηνός υιός του κυρ Ανδρέου με τους αδελφούς του.

Ο έντιμος και ευγενής άρχων κύριος Ιωάννης Αργυρόπουλος Αγιοστεφανίτης υιός του κυρ Νικηφόρου με τους αδελφούς του.

Ο έντιμος και ευγενής άρχων κύριος Μανουήλ ο Βλαστός υιός του κυρ Δημητρίου με τους αδελφούς του.

Ο έντιμος και ευγενής άρχων κύριος Λουκάς Λίτινος με τους υιούς του.

Ο έντιμος και ευγενής άρχων κύριος Σταματίνος ο Μουσούρος υιός του κυρ Λέοντος με τους αδελφούς του.

Ο έντιμος και ευγενής άρχων κύριος Ματθαίος ο Καφάτος με τους υιούς του.

Ο έντιμος και ευγενής άρχων κύριος Βλάσιος Αρκολέος υιός του κυρ Θωμά με τους αδελφούς του.

Και εδόθησαν τα μερίδια

ΤΩΝ ΦΩΚΑΔΩΝ

ΕΧΟΝΤΕΣ ΕΝ ΠΡΩΤΟΙΣ ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΟΙ ΦΩΚΑΔΕΣ ΕΙΣ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΧΑΝΔΑΚΟΥ ΚΑΙ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ,ΤΑ ΣΤΑΥΡΩΤΑ ΒΟΥΝΑ ,ΜΕ ΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΑ ΑΝΩΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑΣ ΛΙΒΑΔΑΣ ΣΥΝ ΤΟΙΣ ΠΕΡΙΧΩΡΕΙΣ ΑΥΤΩΝ ,ΕΩΣ ΤΟΝ ΜΕΓΑΝ ΠΟΤΑΜΟΝ,ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ,ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΤΙΟΝ ΜΕΡΟΣ ΝΑ ΥΠΑΓΗ ΕΩΣ ΤΟ ΑΛΛΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ,ΕΙΣ ΤΑ ΒΟΡΕΙΝΑ ΜΕΡΗ,ΕΙΣ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ,ΝΑ ΓΥΡΙΣΗ ΝΑ ΕΛΘΗ ΕΙΣ ΤΑ ΟΡΕΙΝΑ,ΕΩΣ ΤΟΥΣ ΚΑΜΠΟΥΣ ΤΩΝ ΑΣΚΥΦΙΩΝ,ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΟΡΔΙΛΗΔΩΝ.

ΤΩΝ ΣΚΟΡΔΙΛΗΔΩΝ

ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΣΚΟΡΔΙΛΗΔΩΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ,ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΚΥΦΙΑ ΝΑ ΥΠΑΓΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΑΝΩΠΟΛΙΝ,ΚΑΙ ΕΩΣ ΤΗΝ ΑΓΙΑΝ ΡΟΥΜΕΛΗΝ,ΩΣ ΧΥΝΟΥΝ ΤΑ ΝΕΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΟΤΟΝ ΚΑΙ ΕΩΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ,ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΩΝ ΔΙ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΤΑ ΕΔΩΚΑ ΜΕΝ

ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΡΩΝ

ΟΙ ΔΕ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΙ ΜΟΥΣΟΥΡΟΙ ΝΑ ΕΧΩΣΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΑΣ ΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟΥΣ,ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΩΝ ΑΥΤΩΝ ΣΚΟΡΔΙΛΗΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ ΝΑ ΕΛΘΩΣΙΝ ΩΣ ΧΥΝΟΥΝ ΤΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΝ ΜΕΡΟΣ,ΕΩΣ ΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ……… ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟΝ.

ΤΩΝ ΧΟΡΤΑΤΖΗΔΩΝ

ΟΙ ΔΕ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΙ ΧΟΡΤΑΤΖΗΔΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΞΟΥΣΙΑΝ ΕΙΣ ΤΑΣ ΠΑΤΡΙΚΑΣ ΑΥΤΩΝ ΜΕΡΙΔΑΣ ΕΙΣ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΡΥΘΗΜΝΗΣ ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΕΚ ΒΟΡΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ,ΝΑ ΥΠΑΓΗ ΕΙΣ ΤΑΙΣ ΧΑΛΕΠΑΙΣ ΤΟΥ ΠΡΙΝΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΑΚΤΖΙΠΟΠΟΥΛΟΥ ΕΩΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΝ ΝΑ ΥΠΑΓΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑΝ ΘΕΟΤΟΚΟΝ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ.

ΤΩΝ ΒΑΡΟΥΧΗΔΩΝ

ΟΙ ΔΕ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΙ ΒΑΡΟΥΧΗΔΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑΣ ΜΕΡΙΔΑΣ ΑΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΕΝΔΟΘΕΝ ΑΠ ΟΤΙ ΧΥΝΟΥΝ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΩΝ ΑΥΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΝΑ ΕΛΘΗ ΕΩΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΑ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΗΝΩΝ

ΟΙ ΔΕ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΙ ΜΕΛΗΣΣΙΝΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑΙΣ ΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΕΩΣ ΤΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΝΑ ΕΒΓΗ ΤΑΣ ΛΙΒΑΔΑΣ ΚΑΙ ΧΑΛΕΠΑΣ ΕΩΣ ΤΑ ΑΣΚΥΦΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΗ ΕΙΣ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ ΒΑΜΕΝΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ.

ΤΩΝ ΓΑΒΑΛΑΔΩΝ

ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΙ ΓΑΒΑΛΑΔΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑΣ ΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΡΟΝ ΤΟΥ ΒΑΜΕΝΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΠ ΟΤΙ ΧΥΝΟΥΝ ΤΑ ΝΕΡΑ ,ΝΑ ΥΠΑΓΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΒΟΡΕΙΝΑ,ΕΩΣ ΝΑ ΦΘΑΣΗ ΕΙΣ ΤΟ ΓΑΒΑΛΟΧΩΡΙΟΝ,ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΥΣΟΠΟΛΙΝ ΝΑ ΥΠΑΓΗ ΕΩΣ ΤΟΝ ΚΑΒΟΝ ΔΡΑΠΑΝΟΝ ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΙΣ ΑΛΛΑΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕΡΙΔΑΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟΝ ΟΙ ΑΥΤΟΙ ΓΑΒΑΛΑΔΕΣ.

ΤΩΝ ΑΡΚΟΛΕΩΝ

ΟΙ ΔΕ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΙ ΑΡΚΟΛΕΟΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥΣ ΕΝ ΙΣΟΤΗΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΑΒΑΛΑΔΕΣ ΟΥΤΩΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΩΣΑΝ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΘΩΣ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΣ.

ΤΩΝ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΩΝ

ΟΙΔΕ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΙ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΙ ΑΓΙΟΣΤΕΦΑΝΙΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥ ΔΥΓΕΝΙ ΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΝΑ ΕΛΘΗ ΕΙΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ,ΝΑΥΠΑΓΗ ΕΙΣ ΤΟ ΓΟΥΓΙΑΝΟΝ ΑΥΛΑΚΙ ΕΩΣ ΤΟΥ ΑΖΩΓΥΡΕΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ.

ΤΩΝ ΚΑΦΑΤΩΝ

ΟΙ ΔΕ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΙ ΚΑΦΑΤΟΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥΣ ΩΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΝ ΜΕ ΤΟΥΣ …… ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΟΣ ΤΟ ΥΨΗΛΟΝ ΚΑΙ ΚΟΥΛΟΥΚΟΝΑ ΕΩΣ ΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΒΟΡΙΝΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΛΗΝ ΓΗΝ.

ΤΩΝ ΛΥΤΙΝΩΝ

ΟΙ ΔΕ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΙ ΛΥΤΙΝΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΓΟΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΩΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΝ ΕΙΣ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΧΑΝΔΑΚΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΓΟΡΤΥΝΗΝ.

ΤΩΝ ΒΛΑΣΤΩΝ

ΟΙ ΔΕ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΙ ΒΛΑΣΤΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΑΙΣ ΠΡΩΤΑΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕΡΙΔΑΙΣ ΕΙΣ ΤΑΙΣ ΜΕΣΑΡΑΙΣ ΩΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΝ.

ΕΝ ΜΗΝΕΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΩ κ αρκε (ενδικτιωντος ια 1285 )

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΔΟΥΚΑΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΕΝΔΟΞΟΤΑΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΗΜΩΝ ΔΙΑ ΤΗΣ ΔΟΥΚΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΕΓΡΑΨΑ.


Leave a comment
Name (required)
Mail (will not be published) (required)
Website

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>