Η καταγωγή των Βλάχων

03/17/2010 4:27:00 AM

Η καταγωγή των Βλάχων

Προέλευση της λέξης “Βλάχος”

Οι κυριότερες απόψεις που αναπτύχθηκαν όσον αφορά την ετυμολογία του όρου είναι:

Από την παλαιοσλαβική λέξη vlah που σημαίνει ξένος, αλλοεθνής

Από την συνένωση των λέξεων valles (=κοιλάδα) και aqua (=νερό), δείγμα της ενασχόλησης των βλάχων με την κτηνοτροφία και την φροντίδα των ζώων.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%BB%CE%AC%CF%87%CE%BF%CE%B9

Η καταγωγή των Βλάχων
Η αρχαία Δακία απλωνόταν περίπου στα σημερινά όρια της Ρουμανίας. Κατά το Ε’ π.Χ. αι. είχε ήδη δεχθεί την επίδραση των Ελλήνων, οι οποίοι αναπτύξανε μεγάλες εμπορικές συναλλαγές με τους Δάκες. Το 106 μ.Χ. η χώρα υποτάχθηκε στους Ρωμαίους και από το 395 μ.Χ. αποτελούσε μέρος του Ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους και της μετέπειτα Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Όχι για πολύ. Η περιοχή βρίσκεται πάνω στον φυσικό δρόμο όλων των μεταναστών από τα ανατολικά και γνώρισε την κατοχή και τις επιδρομές και εκείνων που πέρασαν τον Δούναβη και εκείνων που δεν έκαναν τέτοιο κόπο. Έως τον Μεσαίωνα ελάχιστοι από τους κατοίκους της αρχαίας Δακίας ένιωθαν Δάκες. Η παλιά τους γλώσσα, ανάμεικτη με τα λατινικά των Ρωμαίων, την ουγγρική και την αρχαία σλοβένικη των Σλάβων, μετατράπηκε σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε Ρουμάνικη γλώσσα. Εκείνοι που τη μιλούσαν στη διάρκεια του Μεσαίωνα, ονομάστηκαν Βολόκ (Volock) από τους Σλάβους, Βλάχοι από τους Έλληνες. Η Άννα Κομνηνή (γεννήθηκε το 1083) τους αναφέρει κι αυτούς ρητά στην «Αλεξιάδα» της. Όπως και οι Αρβανίτες, έτσι και οι Βλάχοι ξεκίνησαν να κατεβαίνουν νότια ως βοσκοί και κτηνοτρόφοι στην αρχή. Στη συνέχεια, κύματα μεταναστών έφτασαν έως και την Πελοπόννησο, σε πολλά σημεία πριν να εμφανιστούν οι Αρβανίτες. Στις περιοχές όπου εγκαταστάθηκαν και πλειοψηφούσαν ως πληθυσμός, τις ονόμασαν Βλαχίες. Τον ΙΑ’ αι. η Θεσσαλία ονομαζόταν Μεγάλη Βλαχία. Τον ΙΒ’ αι. ιδρύθηκε κράτος των Βλάχων στην περιοχή ανάμεσα στον Δούναβη και στον Αίμο, η μετέπειτα Βουλγαρία των Ασάν. Τον ΙΓ’ αι. δημιουργήθηκε η ηγεμονία της Βλαχίας, βόρεια του Δούναβη. Η περιοχή στα ΒΔ της ονομάστηκε Μολδαβία (ρουμανικά Μολντάβα) από τον ποταμό Μολντάβα, επειδή οι εκεί Βλάχοι βρίσκονταν κάτω από την κυριαρχία των Τατάρων. Με την βοήθεια των Ούγγρων, επαναστάτησαν στα 1343 αλλά αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν ότι ήταν υποτελείς στον ηγεμόνα των συμμάχων τους.
Οι Βλάχοι ασπάζονται τον Χριστιανισμό
Στα 1349, ο βοεβόδας Μπογκντάν (Μπογδάν) έδιωξε τους Ούγγρους, από την Βλαχία, απέκτησε αυτονομία και η περιοχή, από τότε, λέγεται και Μπογδανία. Τα ίδια χρόνια, οι Βλάχοι μετανάστες είχαν απλωθεί στις Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, Πελοπόννησο και ζούσαν σε πατριές (στρούγκες). Ο θεσμός επέζησε ως τις αρχές του Κ’ αι. Έγιναν ορθόδοξοι χριστιανοί, όπως και εκείνοι της Βλαχίας και της Μολδαβίας που ασπάστηκαν την Ορθοδοξία και αντιστάθηκαν ακόμα και με τη βία στην προσπάθεια του Πάπα να τους περάσει στην Καθολική Εκκλησία. Και όταν ο διάδοχος του Μπογδάν αποπειράθηκε να τους προσηλυτίσει στον καθολικισμό με τη βία, ανατράπηκε, ενώ στη Μολδαβία ιδρύθηκε αρχιεπισκοπή προσαρτημένη στο πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. Στα 1396, η Βλαχία έγινε φόρου υποτελής στους Τούρκους αυτόνομη ηγεμονία, ενώ, τέσσερα χρόνια αργότερα (1400), ο ηγεμόνας της Μίρτσεα ανέβασε τον εγγονό του Μούσα στον θρόνο της Μολδαβίας με το όνομα Αλέξανδρος Α’. Η Βλαχία συνέχισε να ζει έως τον ΙΘ’ αι. ως αυτόνομη ηγεμονία κάτω από την επικυριαρχία των Τούρκων, ενώ η Μολδαβία πολέμησε σκληρά εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο Μπογκντάν Γ’ (1504 – 1517) ήταν ο τελευταίος ανεξάρτητος ηγεμόνας της. Η Μολδαβία ακολούθησε την τύχη της Βλαχίας.

«Βλαχικοί πληθυσμοί υπάρχουν σε όλες τις Βαλκανικές χώρες με βασική την Ρουμανία. Η άποψη που θέλει τους Βλάχους να έχουν ελληνικό αίμα, θεωρείται αβάσιμη και δεν αντέχει σε καμιά κριτική. Ακόμα και ο Παπαρηγόπουλος, ο Νέστορας της Ελληνικής ιστορίας, δέχεται πως οι Βλάχοι δεν έχουν Ελληνική καταγωγή. Απόδειξη η προσπάθεια ανακήρυξης Βλάχικου κράτους στην Θεσσαλία στην διάρκεια της Κατοχής»

»Η Βλαχική εθνογένεση πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 11ο αιώνα μΧ στην εύφορη πεδιάδα που εκτείνεται ανάμεσα στον Δούναβη και τα Καρπάθια. Τότε ο απερίγραπτος συρφετός λαών που είχε σωρευθή στην βόρεια όχθη του Δούναβη, άρχισε να αποκτά κοινά συμφέροντα, κοινή λαλιά, κοινά έθιμα και κοινή εθνική συνείδηση. Την ίδια περίοδο εμφανίζεται γιά πρώτη φορά στην ιστορία η λέξη Βλάχος στο χρονικό του Ρωμαίου χρονογράφου Ιωάννη Σκυλίτση.»
«Ο Σκυλίτσης αναφέρει πως Βλάχοι αλήτες δολοφόνησαν σε ενέδρα τον Δαβίδ, αδελφό του Βούλγαρου Τσάρου Σαμουήλ κοντά στην Καστοριά. Την εποχή εκείνη οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου άρχισαν να εγκαθιστούν Βλάχους εποίκους ως μισθοφόρους στις ορεινές στρατηγικές διαβάσεις, γνωστές ως Βλαχοκλεισούρες (κλεισούρα=κλειδί). Η τακτική αυτή διατηρήθηκε γιά πολλούς αιώνες επειδή οι Βλάχοι παρά την κακή τους φήμη, άρχισαν να εμπνέουν εμπιστοσύνη στις Βυζαντινές Αρχές. Ο φόνος του Βούλγαρου πρίγκηπα Δαβίδ τοποθετείται στο 976 μΧ. Το ακριβές απόσπασμα του Σκυλίτση που γράφηκε εκατό χρόνια αργότερα, ιστορεί τα εξής:
“Τούτων δε των τεσσάρων αδελφών Δαβίδ μεν ευθύς απεβίω αναιρεθείς μέσον Καστορίας και Πρέσπας εις τας λεγόμενας Καλάς δρύς παρά τινων Βλάχων οδιτών”
Scylitsis: Sinopsis Istoriarum, chapter 11,75»
«Ο εκχριστιανισμός των Πετσενέγκων από τους Ρωμαίους συνετέλεσε στην εθνογένεση των Βλάχων και την ανάπτυξη της εθνικής τους συνείδησης. Οι Κουμάνοι (Πολόφσκυ) που επίσης εκχριστιανίσθηκαν, εξαφανίσθηκαν ως εθνοτική ομάδα από το ιστορικό προσκήνιο σχεδόν ταυτόχρονα με τους Πετσενέγκους με τους οποίους συνεμμίγησαν στην συνέχεια. Αργότερα στα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας η Βλαχία, πρώην Πατζινακία, αποτέλεσε ημιαυτόνομη ηγεμονία με χριστιανό ηγέτη που έφερε τον τίτλο του βοεβόδα. Τον 18ο αιώνα πέρασε σε Ρωσσική επιρροή και το 1881 συνενώθηκε με την παραδουνάβια ηγεμονία της Μολδαβίας δημιουργώντας το σύγχρονο κράτος της Ρουμανίας. Η Βλαχία διατηρήθηκε ως αυτόνομο και κατά περιόδους ως ημιαυτόνομο κράτος επί 634 χρόνια από το 1247 έως το 1881. Εχει έκταση 77.000 τ.χλμ. και πληθυσμό που φθάνει σήμερα τα 15 εκατομμύρια.»
«Το 1442 οι Οθωμανοί εισέβαλαν στην Βλαχία και επέβαλαν χαλαρό καθεστώς ημιαυτονομίας. Δεν μπόρεσαν ποτέ να καθυποτάξουν την μυστηριώδη αυτή χώρα στην οποία διαπράχθηκαν οι πιό φριχτές θηριωδίες της ανθρώπινης ιστορίας.»
Ο περιβόητος κόμης δράκουλα, βασιλιάς των Βλάχων:
«Ο Βλάντ Γ΄ επονομάσθηκε Δράκουλας (Ρουμανικά Dracul ) που σημαίνει γυιός του Δράκου και κατά άλλη εκδοχή γυιός του Διαβόλου.(Ειναι ο γνωστός παγκοσμίως κόμης Δράκουλα).
Ο Βλαντ στέφθηκε πρίγκηπας το 1456 στην πόλη Tirgoviste. Bασίλεψε δύο φορές ως βοεβόδας της Βλαχίας την περίοδο 1456-1462 και 1476 . Το ορμητήριό του βρισκόταν σε οχυρωμένους πύργους στις ορεινές πόλεις Poienari και Sigishoara στα ορεινά Καρπάθια. Οι Τούρκοι τον ονόμαζαν Καζιγκλού Μπέη. Πρώτο του μέλημα ήταν να εξοντώσει τους τοπικούς άρχοντες-Βογιάρους. Τους κάλεσε στον πύργο του γιά δήθεν διαβουλεύσεις. Την κατάλληλη στιγμή οι φρουροί εφόρμησαν στους προσκεκλημένους και τους έδεσαν χειροπόδαρα.(η συνέχεια είναι αυτονόητη).
Ο Βλάντ ήταν τώρα απόλυτος δυνάστης της Βλαχίας. Η πολεμική του δράση επεκτάθηκε κατά των Ούγγρων στην Τρανσυλβανία, παλιά Ρωμαϊκή επαρχία στα βόρεια της Βλαχίας, το όνομα της οποίας σημαίνει χώρα πέρα από το δάσος. Αντίπαλοί του ήσαν ο Οθωμανός Σουλτάνος Μουράτ ΙΙ (1421-1451), στην συνέχεια ο Σουλτάνος Μεχμέτ ο Πορθητής (1451-1481) αλλά και ο Ούγγρος ηγεμόνας Janos Hunyadi (1387-1456). Το 1453, λίγο πριν ανέλθει στον θρόνο της Βλαχίας σημειώθηκε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας: Η άλωση της Κωσταντινούπολης από τους Τούρκους.
Ο Βλάντ Τσέπες πέρασε στον θρύλο σαν ένα υπερφυσικό πλάσμα, ένα τέρας των δασοσκέπαστων Καρπαθίων, ένας βρυκόλακας που εξακολουθεί να ζει μέχρι και σήμερα τρεφόμενο με ανθρώπινο αίμα. Ιστορικές μαρτυρίες βεβαιώνουν ότι στην διάρκεια εκστρατείας το 1458 θανάτωσε με παλούκωμα 10.000 Τούρκους αιχμάλωτους και κολύμπησε στο αίμα τους. Πολύ περισσοτερα ήταν τα αθώα θύματά του ανάμεσα στον γηγενή πληθυσμό της Βλαχίας και Τρανσυλβανίας.
Παρά την αιμοσταγή του προσωπικότητα στην συνείδηση των σημερινών Ρουμάνων ο Βλαντ παραμένει ένας λαϊκός ήρωας που προέταξε αγωνιζόμενος τον σταυρό του Χριστού στην Ισλαμική επέλαση κατά της Χριστιανικής Ευρώπης.»
«Η γνώμη των Βυζαντινών δεν ήταν ιδιαίτερα κολακευτική γιά τους Βλάχους. Αν και τους χρησιμοποιούσαν ως μισθοφόρους στην φρούρηση των στρατηγικών διαβάσεων (Βλαχοκλεισούρες), δεν τους εμπιστευόνταν ιδιαίτερα. Χαρακτηριστική είναι η διατύπωση του Ρωμαίου ιστοριογράφου Ιωάννη Κεκαυμένου (11ος αι.) στην οποία αναφέρει:
“Το των Βλάχων γένος άπιστον τε παντελώς και διεστραμμένον, μήτε εις Θεόν έχον πίστιν ορθήν, μήτε εις Βασιλέα, μήτε εις συγγενή ή εις φίλον, αλλ’ αγωνιζόμενον πάντα καταπραγματεύεσθαι”»
«Ακολουθεί πίνακας με τους 21 πρώτους ηγεμόνες της Βλαχίας που έφεραν αρχικά τον τίτλο του πρίγκηπα και αργότερα αποκλήθηκαν βοεβόδες. Ο διασημότερος απ’ αυτούς παραμένει ο Blad Dracul Tepes (Δράκουλας ο Ανασκωλοπιστής) γνωστός στο ευρύ κοινό ως Δράκουλας. Παρά τις διαβόητες θηριωδίες του ο κόμης Βλαντ θεωρείται από ορισμένους ως κυματοθράυστης της Οθωμανικής επέκτασης στην χριστιανική Ευρώπη του 15ου αιώνα.»
«1774: Η Βλαχία ανακηρύσσεται άτυπα Ρωσσικό προτεκτοράτο παρά την συνεχιζόμενη Οθωμανική επικυριαρχία.Το 1806 η Ρωσσία κατέλαβε στρατιωτικά την Βλαχία και Μολδαβία και επέβαλε την δική της κυριαρχία. Το 1812 και ενώ ο στρατός του Ναπολέοντα προήλαυνε στο Ρωσσικό έδαφος, η Ρωσσία εγκατέλειψε προσωρινά την περιοχή. Το 1828 η Ρωσσία κατέλαβε και πάλι την Βλαχία και Μολδαβία και διόρισε τον κόμητα Κισέλεφ ως πρώτο Ρώσσο ηγεμόνα της ενοποιημένης περιοχής με το όνομα Μολδοβλαχία.»
“Πίνακας των διορισμένων Φαναριωτών ηγεμόνων της Βλαχίας
1716 – 1717 Νικόλαος Μαυροκορδάτος
1719 – 1730 Νικόλαος Μαυροκορδάτος
1735 – 1741 Κωνσταντίνος Μαυροκορδάτος
1741 – 1744 Μιχαήλ Ρακοβίτας
1744 – 1748 Κωνσταντίνος Μαυροκορδάτος
1774 – 1782 Αλέξανδρος Υψηλάντης
1802 – 1806 Κωνσταντίνος Υψηλάντης
1812 – 1818 Ιωάννης Καραγέας
1818 – 1821 Αλέξανδρος Σούτος”

http://www.bulgarmak.org/vlahs.htm

 ΤΟ βλαχικο ΔΟΥΚΑΤΟ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ


Comments

  1. [...] (Ιωάννης Βλάχος) – απο που [...]

    Δασκαλογιάννης (Ιωάννης Βλάχος) «kriaras.com - March 17, 2010 5:47 am

  2. [...] υιός του Έμμ. Νομικού ή Κριαρά και της Κατίγκως Βλάχου, αδελφής του εθνομάρτυρα  Ι ωάννου Δασκαλογιάννη [...]

    Χατζή – Ανδρέας Κριαράς (1765 – 1872) «kriaras.com - March 17, 2010 5:48 am

  3. [...] υιός του Έμμ. Νομικού ή Κριαρά και της Κατίγκως Βλάχου, αδελφής του εθνομάρτυρα  Ι ωάννου Δασκαλογιάννη [...]

    kriaras.com » Blog Archive » Χατζή – Ανδρέας Κριαράς (1765 – 1872) - April 7, 2010 10:53 pm

  4. Με λιγα λογια θες να πεις οτι οι Βλαχοι καταγονται απο τους Δακες επειδη το εχω ψαξει πολυ αυτη η εκδοχη που αναφερεις δεν στεκει γιατι δεν είναι λογικό να εγκατέλειψαν τις απέραντες,εύφορες,γεμάτες βοσκοτόπια πεδιάδες της Ρουμανίας και να ήρθαν να εγκατασταθούν στα άγονα βουνά της Ελλάδας για να εγκαταλειψουν οι βλαχοι την ρουμανια πρεπει να υπαρχει κινητρο δεν αναφερεις καποιο κινητρο οι Βλαχοι εμφανιστηκαν μετα την πτωση της ρωμαικης αυτοκρατοριας και η πλειοψηφια ζει στα βαλκανια στον δρομο που ειχαν χαραξει οι ρωμαιοι(εγνατια οδος)οσο για την γλωσσα δεν ειναι ακριβως ιδια με τους ρουμανους στο λεω γιατι ειμαι βλαχος και το εχω ψαξει τα βλαχικα μοιαζουν με τα λατινικα και τα ιταλικα ενω η ρουμανικη γλωσσα λατινικα με σλαβικα , η λεξη Βλαχος σημανει λατινοφωνος οι πολωνοι αποκαλουν την ιταλια βλαχια(Wloshy) επεισης βρεθηκαν χωρια που οι βλαχοι αυτοαποκαλουνται bruzzi βλάχος και αυτο βγαινει απο την λεξη Αμπρούντσιο(πολη της ιταλιας)οι διαφορες ειναι παρα πολλες που εχουμε με τουσ ρουμανους εμεις οι βλαχοι

    ΒΑΣΙΛΗΣ - June 18, 2011 1:32 am

  5. Αγαπητέ Βασίλη
    σ ευχαριστώ που διάβασες το άρθρο μου και πολύ περισσότερο που το σχολίασες.
    Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα, διαβάζουμε κάτι και ακόμα και να διαφωνούμε η να μην το καταλαβαίνουμε δεν μπαίνουμε στον κόπο να ασχοληθούμε παραπέρα.
    Έτσι εξ ορισμού καταλαβαίνω ότι είσαι άνθρωπος που ψάχνει την γνώση.
    Γι αυτό επέτρεψε μου να σου εκθέσω κάποιες πληροφορίες τις οποίες είναι εύκολο να διασταυρώσεις.

    Αυτές οι μεταφράσεις που γράφεις νομίζω είναι διαφορετικές από τις:
    Ρουμάνικα Wallahia που φραστικά προφέρεται ακριβώς: Βλάχια. Δεν είναι μετάφραση της λέξης αλλά η ηχητική της προφορά.”Βλάχια”
    Ρώσικα Валахия που φραστικά προφέρεται ακριβώς: Βλάχια. Δεν είναι μετάφραση της λέξης αλλά η ηχητική της προφορά.”Βλάχια”
    Το ίδιο και Μολδαβικά που μοιάζουν με τα Ρουμάνικα.

    Ενώ οι λέξεις που έγραψες νομίζω είναι μεταφράσεις και απόδοση έννοιας, οι λέξεις που σου γράφω είναι αυτούσιες και διαβάζονται σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις “Βλάχια”. Καλό είναι να μου γράψεις πως προφέρονται οι λέξεις που έγραψες.

    Η λέξη “Βλαχια” δεν είναι έννοια αλλά ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ.
    Αυτοί που αποδίδουν στην λέξη την γνωστή υποτιμητική έννοια είναι οι ίδιοι αμόρφωτοι και ανόητοι. Ουσιαστικά η έννοια που της αποδίδουν ταιριάζει περισσότερο στους ίδιους.
    Η χώρα ήταν υπαρκτή γεωγραφικά και ένδοξη μέχρι τον 18ο αιώνα. Μια επίσκεψη σήμερα στην τότε πρωτεύουσα των ενωμένων πριγκιπάτων της Μολδαβίας και της Βλαχίας: Βουκουρέστι αλλά και στις πόλεις: Ιάσι, Γαλάτι και Οδησσό, Το τρίγωνο που οργάνωνε και επάνδρωνε τις επαναστάσεις στην Πελοπόννησο και την Κρήτη από το 1770 θα σου αποκαλύψει τον πλούτο, την αρχοντιά και το επίπεδο της εποχής.

    Η λέξη “Βλάχοι” υπάρχει στις σχετικές με την περιοχή από όπου κατάγονται γλώσσες: Ρουμάνικα, Μολδαβικά, Ρώσικα.
    Και στις τρεις γλώσσες η λέξη υποδεικνύει μια σιγκεκριμένη περιοχή που φαίνεται στους παλαιούς χάρτες και λέγονταν Μολδοβλαχία.
    Σήμερα έχουν αλλοιωθεί τα σύνορα αλλά είναι εύκολο να σου προσδιορίσω την περιοχή με τις σημερινές χώρες που πατάνε σ αυτή την περιοχή.
    Είναι οι περιοχές γύρω από την σημερινή Μολδαβία.
    Βορειοανατολική Ρουμανία (από το Βουκουρέστι μέχρι τα Καρπάθια και πανω) + Ολόκληρη η σημερινή Μολδαβία + Νοτιοδυτική Ουκρανία. (και ανάμεσα σ αυτές μια μικρή άγνωστη χώρα η οποία ΔΕΝ είναι αναγνωρισμένη διεθνώς και ονομάζεται Πρινεστρόβιε (γνωστή από την αρχαιότητα Ιστρία). Αυτή η χώρα γεωγραφικά είναι η χώρα που υποδεικνύει η καταγωγή του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας και πρώην υπουργού της Ρωσίας, Ιωάννη Καποδίστρια. Η χώρα λέγεται Ιστρία η πρινεστρόβιε. Και το όνομα του Καποδίστρια είναι Καπο ντι Ιστρία (σημαίνει ο κυβερνήτης από την ‘Ιστρία’. Εκεί είναι από εκείνα τα χρόνια μέχρι σήμερα μια από τις έδρες του Ρώσικου στρατού και ο βαρύς εξοπλισμός του (και λίγο παρακάτω στην Κριμαία το ναυτικό κομμάτι του), οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν Ρώσικα διαβατήρια, είναι οι περισσότεροι στρατιωτικοί. Και αυτοί που γράφουν και παραποιούν την ιστορία διεθνώς πασχίζουν να μην αναγνωριστεί η χώρα αυτή. Κανένας χάρτης δεν την γράφει, μόνο αν πας εκεί την βρίσκεις και για να μπεις χρειάζεσαι ειδική άδεια (που θα πάς και τι θα κάνεις). Στα έγραψα αυτά γιατί όπως θα δεις παρακάτω έχουν σημασία. Μια και σ εκείνες τις περιοχές σχεδιάστηκαν οι απελευθερωτικοί αγώνες της Ελλάδας από το 1770 έως το 1821. Από εκεί χρηματοδοτήθηκαν, από εκεί υποστηρίχτηκαν με όπλα, χρήματα, επίλεκτους στρατιώτες που στην Κρήτη τους αποδόθηκε το προσωρινό όνομα “Βλάχος” γιατί είχαν έρθει από την Μολδοβλαχία. (ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΠΡΟΑΝΕΦΕΡΑ, ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΠΟΥ ΟΠΩΣ Θ ΑΠΟΔΕΙΞΩ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΧΑΝ ΕΡΘΕΙ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ). Όλα αυτά είναι η ιστορία που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι Έλληνες και που φροντίζουν έντεχνα να αποκρύπτουν οι Αγγλοσάξονες που μας κυβερνούν κρυμμένοι πίσω από αυτούς που φαινομενικά μας κυβερνούν -εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των εβραίων τραπεζιτών που λυμαίνονται την Ελλάδα από το 1830 -ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΩΣ- μέχρι σήμερα.(Όρισαν τον πρώτο δικό τους βασιλιά και ίδρυσαν το Ελληνικό δημόσιο με όποιους τους προσκυνούσαν πειθήνια, έφεραν τους στρατιώτες μέχρι και αγρότες, μοίρασαν αυθέρετα την Ελλάδα στους δικούς τους «επιχειρηματίες» με μόνο μια υπογραφή του δικού τους βασιλιά (ενός παιδιού 17 ετών… τον γνωστό Οθωνα).
    Οι ίδιοι φροντίζουν να μην αναγνωριστεί η Ιστρία (Prinestrovie, Приднестровье) και να μην αναδυθεί στο παγκόσμιο κοινό η ιστορία της, ετσι δεν θα ξετυλιχτεί ποτέ το κουβάρι που βάζει τα γεγονότα σε τάξη και δείχνει αφ ενός το μέγεθος της Ρωσικής συμμετοχής (Μολδοβλαχία) στους Ελληνικούς απελευθερωτικούς αγώνες τους οποίους συστηματικά σαμποτάρανε, για να πετύχουν τον στόχο που σου προανέφερα.

    Όταν ανέβηκα τα τεράστια σκαλιά του λιμανιού της Οδησσού και πατώντας στην κεντρικότερη, μεγαλύτερη και παλαιότερη λεωφόρος της πόλης που συνδέει την πόλη με το λιμάνι, το όνομα της “Греческая улица” (Γκρέτσκαγια ουλιτσα, σημαίνει ‘ΟΔΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ’ και έχει μείνει από τότε μέχρι σήμερα ανέγκιχτο) δεν χρειαζόμουν περισσότερες αποδείξεις γι αυτό που μου είχε πει ο πατέρας μου ότι είχε ακούσει από τον παππού μου. Πως είχαμε έρθει με 10-11 καράβια από την Οδησσό, έτσι ήξερε και αυτός από τον πατέρα του.

    Αυτή η ευρύτερη τεράστια περιοχή της Μολδοβλαχίας (που σου περιέγραψα), ουσιαστικά είχε σαν κέντρο την σημερινή Μολδαβία και εξαπλώνονταν στις 3 γύρω χώρες που σου προανέφερα ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ. Είναι το 1/3 αυτής και 3 ακόμα χώρες.

    Τον 17ο και 18ο αιώνα που ερευνώ, ταξιδεύω συχνά, έχω παντρευτεί από εκεί, ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΑ και επικαλούμαι στο άρθρο μου, η Μολδοβλαχία συμμετείχε τότε στην Σοβιετική Ένωση. Δηλαδή άνηκε στην Ρώσικη επικράτεια.

    Νότια της Μολδοβλαχίας είναι η Μαύρη θάλασσα μέσα από την οποία μια τεράστια έκταση αποτελούμενη από πολλές χώρες (κυρίως τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης) εμπορευότανε είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως για την διατροφή τους, μια και ο δύσκολος χειμώνας (δεν ξέρω αν έχεις ζήσει εκεί χειμώνα, αλλά είναι ενδιαφέρον να το κάνεις) περιόριζε πολύ τα τρόφιμα. Αλλά ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν ελάχιστα από τα πλούσια τρόφιμα που ευδοκιμούν στις χώρες της Μεσογείου.

    Έτσι ήταν η βασική τους διέξοδο το εμπόριο που γινόταν περνώντας: Μαύρη θάλασσα-αιγαίο και μετά Μεσόγειος… παντού…

    Καράβια από όλο τον κόσμο πήγαιναν και ερχόντουσαν “πιάναν” Οδησσό εκείνα τα χρόνια, για ν ανταλλάξουν τα προϊόντα τους.

    Αν πας σήμερα στην Οδησσό θα δεις ένα εντυπωσιακά τεράστιο εμπορικό λιμάνι να δουλεύει νύχτα μέρα με έντονους ρυθμούς και τα τρένα να έρχονται και να φεύγουν όλο το 24 ωρο από όλες τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

    Αυτόν λοιπόν τον πολύ ουσιαστικό δρόμο της άλλοτε κραταιάς και υπερδύναμης τότε Ρωσίας (Μεσόγειος – λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας με κεντρικότερο της Οδησσού) έκοβε λίγο – λίγο η επέκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η οποία είχε πάντα επεκτατικές βλέψεις και αφού σιγά – σιγά θα εδραιωνόταν και θα πατούσε καλά στην Μεσόγειο είναι βέβαιο ότι θ ανέβαινε προς τα πάνω…Γιατί η απληστία ποτέ δεν είχε όρια.

    Εκτός όμως του μελλοντικού προβλήματος που θα είχε ν αντιμετωπίσει η Ρωσία όπου κινδύνευε η εδαφική της ακεραιότητα (εννοώ την ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει όλες τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης όπου η Μολδοβλαχία ήταν μια από αυτές) είχε και το άμεσο πρόβλημα όπου πολλά από τα καράβια που εμπορευόταν με τα Ρώσικα παράλια της Μαύρης Θάλασσας πέφτανε θύματα των πειρατών που δρούσαν στο Αιγαίο υπο την προστασία των Τούρκων στους οποίους και πλήρωναν φόρο.
    (Γράφω πάντα για την Ρωσία του 17ου & 18ου αιώνα. Τότε η Ρωσία ήταν πολύ διαφορετική, πριν οι εβραίοι τραπεζίτες της Αγγλίας και Αμερικής χρηματοδοτήσουν τους μπολσεβίκους και εγκαταστήσουν τον Κομουνισμό και κάνουν την κομουνιστική Ρωσία που γνωρίσαμε του 19ου αιώνα)
    http://www.youtube.com/user/kataggelies?feature=mhum&hl=el&hl=el&hl=el&hl=el#p/u/7/EwbRZPuUXvU

    Έτσι η Ρωσία ήδη από τους πολέμους του 1770, πολύ πριν την επιτυχή απελευθέρωση της Ελλάδος το 1821, οι περισσότεροι εδώ αγνοούν τους αγώνες της Ρωσίας από το 1770 για την απελευθέρωση της Ελλάδας, με σκοπό να καθαρίσει ο δρόμος όπως προανέφερα Μαύρη θάλασσα – Μεσόγειος) επέλεξε τους καλύτερους άνδρες της και τους έστειλε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Νοτιοδυτική Κρήτη πίσω από τα απάτητα από τους Τούρκους, δύσβατα τότε βουνά των Λευκών ορέων. (Νότια του νομού Χανίων, Ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Σφακίων).

    Εκεί υπήρχε το τότε παγκόσμια γνωστό εμπορικό λιμάνι Λουτρό (υπάρχει ακόμα αλλά είναι πλέον τουριστικός ωραίος προορισμός που τίποτα δεν θυμίζει στους σημερινούς επισκέπτες την ιστορία του. Το όνομα Βλάχος εκεί έσβησε πριν λίγα μόλις χρόνια).

    Το κίνητρο λοιπόν για την Ρωσία ήταν η απελευθέρωση των εμπορικών της συναλλαγών και το σταμάτημα του βέβαιου κινδίνου του ν αρχίσουν οι Τούρκοι τις παραβιάσεις των τότε συνόρων της, ανεβαίνοντας βόρεια. Δηλαδή να επιτεθούν στην Ρωσία και σε όλες τις τότε Ρώσικες χώρες που εμπορεύονταν από την Μαύρη θάλασσα. Στην περίπτωση αυτή μάλιστα θα είχαν και αποκόψει από την θάλασσα λόγο αιγαίου, Εύξεινου πόντου. Σημειώνω ότι όπως προανέφερα την περίοδο εκείνη η Μολδοβλαχία ήταν ουσιαστικά περιφέρεια της Ρωσίας, σήμερα έχει διαλυθεί και οι χώρες της είναι όπου νάνε. Οι εβραίοι τραπεζίτες έχουν ήδη ρίξει ΚΑΤΑΧΡΕΩΜΕΝΕΣ στα δόντια του ΔΝΤ τις χώρες Ρουμανία, Ουκρανία και πιστεύω το επόμενο διάστημα είναι η σειρά της Μολδαβίας. Το τι συμβαίνει εκεί είναι μια από τα ίδια που ζούμε σήμερα εδώ. Φανερή επέμβαση του ΔΝΤ σε όλα τα της χώρας. Δυσβάσταχτους φόρους για να πληρωθούν τα εβραϊκά δάνεια και νέα δάνεια για να μπαίνει η χώρα πιο βαθιά στο χρέος και την υποδούλωση. Ο λαός κοιμάται και εκεί όπως και εδώ με το νανουριτό των ΜΜΕ που τον αποπροσανατολίζουν και στρέφουν το ενδιαφέρον του όπου θέλουν.

    Για να επιστέψουμε στην περιγραφή της μαύρης θάλασσας και στο σημείο κλειδί του γιατί οι Ρώσοι βοήθησαν τόσο πολύ την Ελλάδα μέχρι το 1821, αν κάποιος δεν έχει δει στον χάρτη αναφέρω ότι η ΜΟΝΗ διέξοδος της Μαύρης θάλασσας και των χωρών αυτών είναι το αιγαίο.

    Αυτά λοιπόν τα δυο ήταν τα κίνητρα για την Ρωσία για να οργανώσει όλους αυτούς του πολέμους που από το 1770 έλαβαν χώρα σε Κρήτη, Πελοπόννησο και νησιά του Αιγαίου με τελική θετική έκβαση το 1821 για την κεντρική Ελλάδα 1898 για την Κρήτη. (Όλοι το θέλανε αυτό το νησί. Γι αυτό πρώτο ξεκίνησε τους απελευθερωτικούς αγώνες, τελευταίο απελευθερώθηκε)

    Αυτά όσο αναφορά τα κίνητρα για τα οποία ζήτησες περισσότερες εξηγήσεις.

    ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΝ ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ:
    Οι άνθρωποι λοιπόν που εγκαταστάθηκαν σ εκείνα τα μέρη (επαρχία Σφακίων. Νοτιοδυτική Κρήτη) ερχόντουσαν από κάπου… Γιατί τα καράβια που πιάνανε τότε στο λιμάνι οι ντόπιοι ξέρανε από που ερχόντουσαν. Έτσι ξέροντας ότι ερχόντουσαν από την Βλαχία, ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΤΟΥΣ ΔΙΝΑΝΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΝΥΜΙΟ ΒΛΑΧΟΣ ΠΟΥ ΑΡΧΙΚΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ. Αργότερα οι περισσότεροι εξ αυτών πήραν άλλα ονόματα. Έτσι υπάρχουν αναφορές για πολλά ονόματα που συναντάμε σήμερα να έχουν καταγωγή από την Επαρχία Σφακίων να είχαν προγενέστερα το προσωνύμιο Βλάχος. π.χ. Δασκαλογιάννης, Ανδρούλακας, Κόρκακας, Κωπάσης, Κριαράς κ.α. Αν μιλήσεις με κάποιον ψαγμένο από τις οικογένειες αυτές θα βρεις ότι κάπου στο παρελθόν τους συνδέονται με τ όνομα Βλάχος καθώς και ότι κάθε οικογένεια είχε η έχει μέλη ναυτικούς.

    Είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον και για μένα που το έζησα από κοντά, στην παιδική μου ηλικία που έβλεπα αυτούς τους ανθρώπους που είχαν τα επίθετα που σου προανέφερα και άλλους, να έχουν τελείως ξεχωριστά χαρακτηριστικά από τους τυπικούς μεσογειακούς λαούς. Έμοιαζε στα παιδικά μάτια μου σα να μάζεψε κάποιος ξεχωριστούς επιβλητικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο και τους απομόνωσε εκεί.
    Μεγαλώνοντας και αρχίζοντας τυχαία να βρίσκω την ιστορία που δεν γνωρίζουμε κατάλαβα ότι ήταν ακριβώς έτσι.

    Γιατί όπως προανέφερα η Ρωσία είχε επιλέξει τους καλύτερους άνδρες της για τις πολεμικές επιχειρήσεις της εποχής που στηριζόταν περισσότερο σε γιγαντόσωμους δυνατούς πολεμιστές παρά στα αδύναμα πρωτόγονα τότε όπλα του 17ου αιώνα.

    Και επειδή οι μάχες καταλήγανε συχνά να γίνονται σώμα με σώμα, ένας ψηλός γιγαντόσωμος άνδρας εκείνης της εποχής μπορούσε να κρατήσει πολύ μακρύτερο σπαθί από ένα κοντό Τούρκο.

    Αυτά ήταν και τα δυο δυνατά στοιχεία της Ρωσίας τότες για την υποκίνηση των γνωστών ξεσηκωμών. Οι γιγαντόσωμοι δυνατοί πολεμιστές της και τα απάτητα βουνά. Στην συνέχεια η Ρωσία υπολόγιζε και προσδοκούσε την συμβολή από τους ντόπιους όπου πίστευε θα γενικεύονταν οι εξεγέρσεις που υποκινούσε και να μην ξεχάσουμε την τεράστια για την εποχή ναυτική δύναμη της Ρωσίας και τους αδερφούς Ορλώφ που επίσης επιχειρούσαν από θαλάσσης.

    Για την ιστορία αναφέρω ότι οι προσπάθειες δεν φέρνανε τ αναμενόμενα αποτελέσματα γιατί οι ντόπιοι αργούσαν να ξεσηκωθούν, οι Άγγλοι και Γάλλοι μέσω των πρακτόρων τους προδίδανε στους Τούρκους τα επαναστατικά σχέδια –γιατί θέλανε στην επικυριαρχία στην Κρήτη και την Ελλάδα, όπως και πέτυχαν πολύ αργότερα, τελικά το 1830- και έτσι η Ρωσία αναγκαζόταν να συνθηκολογεί και ν ανασυντάσσεται. (Βλέπε την συνθήκη Κιουσλούκ – Ναζαρτζίκ 1774 κ.τ.λ.).

    Αυτός ο άνισος αγώνας έκανε την Ρωσία να μαζεύεται για μερικά χρόνια μέχρι τις επόμενες πολεμικές επιχειρήσεις. Όμως οι πολεμιστές που είχε στείλει έπρεπε να επιζήσουν, έτσι δενόντουσαν με τους ντόπιους, αποκτούσαν κάποιο επάγγελμα και παίρνανε διάφορα μεταγενέστερα ονόματα όπως προανέφερα μερικά από αυτά.
    Αφού ανάμεσα στις πολλές πολεμικές περιόδους από το 1770 – 1898 όπου τελικά απελευθερώθηκε η Κρήτη, μεσολαβούσαν περίοδοι σχετικής ηρεμίας και κοινωνικής ανασύνταξης.

    Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες εδώ για τα όσα προανέφερα μια και σε μερικές προτάσεις προσπάθησα να σου βάλω δυο αιώνες πολυτάραχη ιστορία. Όμως σε παραπέμπω στο να μελετήσεις τα ιστορικά γεγονότα από το 1770 εως το 1830 (χωρίς τα σχόλια των ιστορικών και να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα από τα γεγονότα και όχι από τα σχόλια αυτών που γράψανε την ιστορία) που ουσιαστικά είναι λογικό όταν οι εβραίοι τραπεζίτες της Αγγλίας σκοτώσανε τον Ρωσικής καταγωγής (επίσης από την Μολδοβλαχία) Ιωάννη Καποδίστρια
    http://kataggelies.com/kataggelies/?page_id=674
    και υποδούλωσαν οικονομικά την Ελλάδα (μέχρι σήμερα), ορίζοντας δικό τους Βασιλιά και στήνοντας το Ελληνικό δημόσιο για να τους υπηρετεί
    http://kataggelies.com/kataggelies/?page_id=668
    έτσι έγραψαν και την ιστορία, παραμερίζοντας ουσιαστικά τους αγώνες των Ρώσων, όπου στην θέση τους έβαλαν το παραμύθι ότι μια χούφτα ανθρώπων ξεσηκώθηκαν αυθόρμητα ενάντια της τεράστιας τότε Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
    Υποβιβάζοντας έτσι τις τότε μετακινήσεις πληθυσμού για τον σκοπό των πολέμων, όπως την μετακίνηση των Βλάχων της Μολδοβλαχίας στην Κρήτη, όσο και των Ελλήνων λίγο αργότερα στον Εύξεινο πόντο.

    Απόδειξη των όσων προανέφερα είναι η καταγεγραμμένη ιστορικά απορία του Σουλτάνου ήδη από τις πρώτες εξεγέρσεις του 1770 στην Κρήτη. «Γιατί εσείς Σφακιανοί που είσαστε οι πιο ευνοημένοι, δεν σας ενοχλεί κανείς, δεν πληρώνετε φόρους, ξεσηκωθήκατε εναντίων μου για ν απελευθερώσετε τους υπόλοιπους Κρητικούς;»

    Αν ρωτήσεις τους περισσότερους γύρω σου που πήγαν σε Ελληνικό σχολείο, για το πως και γιατί βρέθηκαν οι Έλληνες στον Εύξεινο πόντο, θα εκπλαγείς που δεν θα ξέρουν ούτε που είναι ο Εύξεινος πόντος.
    Είναι οι Έλληνες εκ Ρωσίας που τα τελευταία χρόνια έχουν επαναπατριστεί στην Ελλάδα πολλοί από αυτούς και ο λαός τους ονομάζει ΡΩΣΟΠΟΝΤΙΟΥΣ. Οι άνθρωποι δεν είναι ΡΩΣΟΠΟΝΤΙΟΙ, Έλληνες είναι, αλλά επειδή εμείς δεν ξέρουμε την ιστορία μας τους ονομάζουμε ΡΩΣΟΠΟΝΤΙΟΥΣ.!!! Αυτό και μόνο σου λύνει την απορία για το πώς πήραν το όνομα τους τότε οι Βλάχοι της Κρήτης.
    Βλέπε: Συνθήκη Κιουτσούκ-Καϊναρτζή
    http://el.wikipedia.org/wiki/Συνθήκη_Κιουτσούκ-Καϊναρτζή

    Σήμερα στα μέρη των Σφακίων δεν συναντάμε πια ούτε ένα με το επίθετο Βλάχος. Όλοι έχουν πάρει άλλα ονόματα με το πέρασμα των χρόνων.
    Μόνο από παλιές αφηγήσεις ίσως ακούσεις το όνομα αυτό στην επαρχία Σφακίων.

    Μορφολογικά όμως και μόνο με το ανάστημα αναγνωρίζεις τους απογόνους τους, με μια επίσκεψη σου στα μέρη αυτά και καταλαβαίνεις ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι απόγονοι γενεαλογικά των Βλάχων που σου προανέφερα.

    Τώρα κάτι που επίσης θέλει ξεκαθάρισμα είναι ότι τα καράβια που φέρανε τότε τους ανθρώπους αυτούς ήρθαν από την Βλαχία, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν ντόπιοι δηλαδή Βλάχοι. Μπορεί να ήταν επίλεκτοι από πολλές περιοχές της Ρωσίας, αφού οι περισσότεροι από αυτούς έχουν σκανδιναβικά σημάδια και παραπέμπουν στους Βικινκς, τόσο σε μορφολογία όσο και σε τριχοφυΐα, χρώματα κ.α. Δηλαδή η Ρωσία έστειλε τα επίλεκτα στρατεύματα της.

    Το όνομα «Βλάχος» ξεκαθαρίζω ότι αποδόθηκε λόγο σημείου αναχώρησης του καραβιού που τους έφερε στην Κρήτη.

    ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ ΕΔΩ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΓΥΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΕΠΙ ΜΑΚΡΩΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΕΦΕΡΑ.

    Τους Ανθρώπους που βλέπω συγκεντρωμένους στα Σφακιά μπορώ να πω ότι τους βλέπω διασκορπισμένους στις Ρώσικες χώρες και όχι συγκεντρωμένους σε μια περιοχή.

    Είναι όμως ενδιαφέρον να σου αναφέρω το γεγονός ότι στα ταξίδια μου στις Ρώσικες χώρες -και πριν ανοίξω το στόμα μου- μου μιλάνε Ρώσικα και όταν τους μιλώ μου λένε να ψάξω μήπως κάποιος από τους προγόνους μου ήταν καθαρόαιμος Ρώσος (βλέπε φυλή Ρας) κατα σύμπτωση το όνομα μου είναι Κριαράς.

    Επίσης θέλω να διαχωρίσω τους Βλάχους της Ηπείρου από τους Βλάχους της νοτιοδυτικής Κρήτης που προανέφερα.
    Τους Βλάχους της ηπείρου δεν τους έχω μελετήσει. Στις επισκέψεις μου στην Ήπειρο δεν τους βρήκα να μοιάζουν με τους Βλάχους της Κρήτης που προανέφερα, τόσο μορφολογικά όσο σε γλώσσα και συνήθειες. π.χ. Στην τοπική διάλεκτο των Σφακίων υπάρχουν πολλές Μολδάβικες και Ρώσικες λέξεις πολλές από αυτές δεν συναντούνται στα Ελληνικά, ούτε στις διαλέκτους των Βλάχων της Ηπείρου. (Όποιος τουλάχιστον έχω συναντίσει).
    Τα μουσικά όργανα τους επίσης είναι σημαντικό να αναφέρουμε γιατί η λύρα με την μορφή που την γνωρίζουμε στην Κρήτη είναι παρόμοια με την λύρα που συναντάμε στα παράλια της μαύρης θάλασσας από την Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρωσία. (Η παραλλαγή είναι λίγο στο σχήμα και στον αριθμό των χορδών).
    Αλλα και στις Σκανδιναυικές χώρες.
    Στο βιντεο αυτό εχω την εντύπωση ότι βλεπουμε μια από τις παλαιότερες μορφές της να έρχεται από την Φιλανδία. (Οι Ρωσοι εχουν ουσιαστικά διμοιργηθεί από την φυλή Ρας που κατέβικε από τις Σκανδιναβικές χώρες και ετσι αυτό το όργανο σποδικνίει και αυτή την πορεία του μέχρι την Κρήτη. Δεν είναι περίεργο που δεν υπάρχει στην κεντρική Ελλάδα;;;
    http://www.youtube.com/watch?v=pIb-bD0gfjE
    Δεν αποδεικνύουν αυτά τα στοιχεία την καταγωγή των Κρητών, κυρίως της Νοτιοδυτικής Κρήτης όπως προανέφερα;

    Είναι ενδιαφέρον λοιπόν που η λύρα με το ίδιο ακριβώς όνομα και το ίδιο όργανο είναι και παραδοσιακό μουσικό της Ρωσίας και Σκανδιναβίας που επίσης ονομάζεται λύρα.!!! Δηλαδή ίδιο όνομα και ίδιο όργανο της Κρήτης με την Ρωσία. Ενώ δεν υπάρχει αυτό το όργανο στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην αρχαιότητα η λύρα ήταν η σημερινή άρπα. Άρα είναι αυταπόδεικτη η σύνδεση της Ρωσίας με την Κρήτη εκ του μουσικού οργάνου αυτού που δεν συναντάται στην υπόλοιπη Ελλάδα. (Παρα μόνο πια στην βόρεια Ελλάδα που ισχύουν αυτά που έχω γράψει για τον πόντο και την ποντιακή λύρα).
    Το παρακάτω κλιπ αξιόλογο
    http://www.youtube.com/watch?v=L85LyGC6hI0&feature=related

    Τα ίδια περίπου ισχύουν και για το λαούτο, το φλάουτο, την ασκομαντούρα (για όποιους δεν γνωρίζουν είναι ο φουσκωμένος ασκός από προβιά ζώου, που στης άκρη του είναι ένα φλάουτο).
    Όλα αυτά και αλλα πολλά είναι σημαντικές λεπτομέρειες που δείχνουν με αποδείξεις τα κοινά ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ στοιχεία αυτής της αποκομμένης γωνίας της νοτιοδυτικής Κρήτης με τις Ρώσικες χώρες στα παράλια της Μαύρης θάλασσας.

    Παύλος Κριαράς - June 19, 2011 2:58 am

  6. Ενδιαφεροντα ολλα αυτα που ανεφερες σιγουρα εχεις πιο πολλες γνωσεις απο εμενα εγω δεν ηξερα μεχρι σημερα οτι υπαρχουν Βλαχοι στην Κρητη η λεξη Βλαχος τους τελευταιους αιωνες εχει γενικευτει πολυ και μαλλον θα προερχονται απο αλλη φυλη γιατι στην γλωσσα μας επιροη απο Μολδάβικες και Ρώσικες λέξεις δεν υπαρχουν, ξεφυγες απο το θεμα οι Βλαχοι που σου αναφερα εγω δεν εχουν καμμια σχεση με την Ρωσια μιλαω για τουσ Βλαχους της Ηπειρου και γενικα των Βαλκανιων και της ρουμανιας που προερχονται απο την ιδια φυλη, εγω εχω διαβασει για τους Βλαχους εχω ακουσει αποψεις οπως οτι ειναι Ελληνες που λογο ρωμαικης επιροης απεκτησαν διγλωσια, τοτε ολη η Ελλαδα ειχε δεχτει αυτην την επιροη αμα ηταν οντως ετσι ολη η Ελλαδα μεχρι σημερα θα ηταν διγλλωσοι οπως οι Βλαχοι,στην γλλωσα μας εμεις δεν αυτοαποκαλουμαστε Ελληνες αρα αποριπτεται αυτη η εκδοχη, αλλη εκδοχη απο τους δακες οι Βλαχοι στην πλειοψηφια τους ειναι κτηνοτροφοι δεν γινεται να εγκατελειψαν την ρουμανια για να ερθουν στην Ελλαδα, οσο για την γλωσσα μοιαζει παρα πολυ αλλα εχει αλλες επιροες απο αυτες των βλαχων, οι βλαχοι στην γλωωσα τους εχουν ελληνικη και δυτικη επιροη η μονη εκδοχη που φανεται λογικη ειναι να ειμαστε απογονοι Ρωμαιων αν και οι Βλαχοι της Ελλαδας διαφονουναι με αυτο και πιστευουν οτι ειναι Ελληνες αλλα αυτο δεν γινεται γιατι δεν υπαρχουν μονο στην Ελλαδα Βλαχοι με λιγα λογια θελω να σου πω οτι πρωσοπικη μου αποψη ειναι οτι εμεις οι Βλαχοι ειμαστε απογονοι Ρωμαιων σου ειπα στο προηγουμενο σχολιο γιατι το πιστευω αυτο αλλα οπως ειπα και πριν η λεξη Βλαχος εχει γενικευτει και μιλαμε για διαφορετικα πραγματα

    Κατι που μου εκανε εντυπωση ειναι οτι ειπες οτι οι ρωσοποντιοι ειναι Ελληνες εχω δει ρωσοποντιους και εχω παρατηρησει οτι ειναι ξανθοι και πολυ ανοιχτοχρωμοι σαν τουσ ρωσους η Ελλαδα εχει μεσογειακο κλιμα αποκλυεται να εχουν ριζες απο εδω ειναι σαν να μου λες οτι οι αφρικανοι ειναι γερμανοι (παραδειγμα ακραιο) δεν γινεται αυτο

    ΒΑΣΙΛΗΣ - June 19, 2011 6:12 am

  7. Αγαπητέ Βασίλη επαναλαμβάνω ότι δεν γράφω και δεν ερευνώ για τους Βλάχους της Ηπείρου γιατί βρίσκομαι στην Κρήτη και στις πρώην Ρώσικες χώρες της μαύρης θάλασσας

    Από την αρχή που έγραψα νομίζω το ξεκαθάρισα και επίσης πως απ ότι ξέρω (γλωσσικά στοιχεία, μουσικά όργανα, έθιμα κ.α.) δεν βρίσκω ομοιότητες για τους βλάχους της Κρήτης με τους Βλάχους της Ηπείρου.

    Συμπληρωματικά στο πρώτο σου μήνυμα για την Πολωνική θα με ενδιέφερε να μάθαινα πως προφέρεται το (Wloshy) που λένε οι Πολωνοί διότι δεν γνωρίζω Πολωνικά.
    Όμως όταν ήμουν στο Lvov το οποίο τώρα βρίσκεται στην βορειοδυτική Ουκρανία κοντά στα Καρπάθια έμαθα ότι την πανέμορφη και ξεχωριστή αρχιτεκτονικά αυτή πόλη άνηκε κάποτε στην Πολωνία.
    Στους παλαιούς χάρτες αυτή η περιοχή άνηκε οριακά στην βόρεια Μολδοβλαχία.
    Ουσιαστικά αυτό που θέλω να πω με σιγουριά είναι ότι η Πολωνία ήταν πιο κάτω και ουσιαστικά γειτνίαζε με την Μολδοβλαχία. (αν αυτό λέει κάτι). Αλλά το πως προφέρουν την λέξη είναι το πιο καθοριστικό ακόμα και από την γραφή.
    Ουσιαστικά δηλαδή για τους Πολωνούς η λέξη μπορεί και να σημαίνει “Οι Νότιοι” μια και η Μολδοβλαχία βρισκόταν στα νότια σύνορα της.
    Το να εννοούν “Βουνίσιοι” δεν στέκει γιατί αν έχεις ταξιδέψει οδικώς έξω από την Ελλάδα θα ξέρεις ότι στην Βουλγαρία τελειώνουν τα βουνά και από εκεί και πέρα όλα είναι “σοπατο” δηλαδή όλα είναι πεδιάδες με σπάνιους μικρούς λόφους.
    Μόνο στα Καρπάθια υπάρχουν μικρά βουνά αλλά και εκεί η κτηνοτροφία είναι ελάχιστη, όπως και ο πληθυσμός επίσης λίγος.
    Άρα και για όποιον τυχόν διαβάζει τα σχόλια αυτά από την Βουλγαρία και πάνω υπάρχουν ΜΟΝΟ πεδιάδες, λίμνες και ήσυχα ποταμάκια. Οι άνθρωποι εκεί είναι πεδινοί και όχι βουνίσιοι.
    Αυτό από μόνο του γεννά άλλη μια αιτία του να μετανάστευαν οι φυλές που βρισκόταν στην Μολδοβλαχία. Ο λόγος είναι ενδεχόμενες προστριβές μεταξύ τους η να δεχόντουσαν επιθέσεις από αλλού. ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΟΤΙ ΖΟΥΣΑΝ ΗΣΥΧΟΙ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΥΦΟΡΕΣ ΠΕΔΙΑΔΕΣ.
    Εγώ έχω μελετήσει πολύ ένα συγκεκριμένο θέμα το οποίο σου ανέλυσα και απέδειξα νομίζω την σύνδεση της Μολδοβλαχίας με την νότια Κρήτη με δρόμο την θάλασσα. Όμως υπήρχε και ο δρόμος της ξηράς.
    Αν οι Βλάχοι της ηπείρου έχουν κατέβει από την Μολδοβλαχία δεν το γνωρίζω.
    Βρίσκομαι στην Κρήτη και ερευνώ τις ρίζες μου και προφανώς το ίδιο κάνεις και εσύ που όμως προφανώς μας κοιτάς από την κεντρική η βόρεια Ελλάδα.
    Μπαίνω όμως στο πειρασμό να σχολιάσω το περι Έλληνες και Βλάχοι. Και την απάντηση δίνει το αρχαίο Ελληνικό ρητό “Έλληνες οι την Ελληνική σοφία έχοντες” (κάπως έτσι γιατί δεν το θυμάμαι καλά).
    Έλληνες δεν υπήρχαν, είναι ένα παζλ από διαφορετικές τελείως φυλές τους οποίους ένωσε μια κοινή γλώσσα, ένα κοινό συμφέρον.
    Είναι κάτι σα να λέμε σήμερα ότι λόγο ΕΟΚ είμαστε όλοι ευρωπαίοι και το ίδιο που έχει περάσει στην συνείδηση μας για την Αμερική, να τους λέμε όλους Αμερικανούς κ.τ.λ.
    Για να φανταστείς η πρώτη Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αυτή που ζούμε σήμερα αλλά στην αρχαία Ελλάδα πριν από 2500 χρόνια…
    Αξίζει να το διαβάσεις αυτό για πολλούς λόγους:
    http://gcd.idx.gr/menu/diafora/symmaxia.asp

    Βάση αυτού λοιπόν στο παρελθόν υπήρχαν πολλές φυλές ακόμα και σ αυτούς του πληθυσμούς που χαρακτηρίζουμε σήμερα όπως της Μολδοβλαχίας στον οποίο αρχικά αναφέρομαι και στο άρθρο μου.
    Έτσι λοιπόν οι Βλάχοι -προφανώς της ηπείρου που από ότι κατάλαβα ανήκεις- μπορεί να είναι από οπουδήποτε. Δεν μπορείς να γράφεις είναι από εδώ η από εκεί χωρίς να επικαλείσαι συγκεκριμένα έθιμα, μορφολογικά χαρακτηριστικά, συνήθειες κ.α.
    Το επάγγελμα είναι το μόνο που δεν έχει σημασία γιατί οι πληθυσμοί εκείνης της εποχής προσαρμόζονταν επαγγελματικά στον κάθε τόπο που πηγαίνανε. Και οι λόγοι που μετακινιόντουσαν όπως προανέφερα είναι συνήθως λόγοι ανωτέρας βίας.

    Για ένα λόγο τώρα αυθόρμητα που θα έλεγα ότι δεν είναι από την Ρώμη είναι γιατί στην Ρώμη υπήρχαν τα αρχαία λουτρά που συναντάμε στην αρχαία Ελλάδα.
    Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και δεν θέλω να επεκταθώ γιατί πρέπει να γράψω πολλά, αλλά ψάξε να καταλάβεις τι ήταν τα δημόσια, υγρά και ξηρά, αρχαία λουτρά και θα καταλάβεις ότι θα έπρεπε να υπήρχαν στον τόπο σου αν είσαστε από τους Ρωμαίους.

    Θα ήθελα να μου έγραφες για ποια ακριβώς περιοχή της Ελλάδας αναφέρεσαι ότι κατάγεσαι.
    Η κάθε περιοχή της Ελλάδας που είδα στην βόρεια Ελλάδα ήταν διαφορετική, με διαφορετικές συνήθειες, τοπική γλώσσα κ.τ.λ.
    Για παράδειγμα στο Μέτσοβο βρήκα πολλά κοινά στοιχεία με την Βουλγαρία π.χ. στον τρόπο δόμησης (πέτρα, κεραμίδι και ξύλο και με την ίδια διαρρύθμιση στα σπίτια, οντάδες κ.τ.λ.) καθώς και ΠΟΛΛΕΣ βασικές κοινές λέξεις.
    Παραπάνω στα Ζαγοροχώρια τα πράγματα ήταν πάλι τελείως διαφορετικά. Όπου τα σπίτια είναι όλο πέτρα ακόμα και στην στέγη τους.
    Οι πληθυσμοί στις μετακινήσεις τους κάποια βασικά πράγματα τα παίρνανε μαζί τους, όπως η γνώση τους στις τέχνες, τα ήθη και έθιμα τους κ.α.
    Ψάξε τα κοινά στοιχεία σας με άλλους λαούς. Θα σου έλεγα να ξεκινήσεις πρώτα απο την Βουλγαρία όπου εγω βρήκα πολλά κοινά στοχεια μ εσάς.
    Ψάξε περιοχές Σταρα Ζαγκόρα, Φιληπούπολη κ.α. Δες τα παραδοσιακά τους τραγούδια, όργανα, ενδυμασία και στείλε μου κάποιο μάιλ.
    Έχουν και ένα κανάλι το CKAT που ασχολείται μόνο με τα παραδοσιακά τους, από εκεί θα βρεις την άκρη είμαι σίγουρος.

    Η Ελλάδα λοιπόν επαναλαμβάνω, δεν είναι μια ενότητα στο σύνολο της, οπότε δεν χρειάζεται να συζητάς με κανένα για το αν οι Βλάχοι είναι Έλληνες.
    Η Ελλάδα ένωσε κατά το παρελθόν διαφορετικούς λαούς, κάτω από μια κοινή γλώσσα, ένα κοινό νόμισμα και μια κοινή κυβέρνηση για να προστατευθούν οι πληθυσμοί που μπήκαν κάτω από αυτή την ομπρέλα. Αυτό είναι όλο το Ελληνικό καπέλο που μας ενώνει.
    Η Ελλάδα υπάρχει στην γλώσσα και όχι γεωγραφικά, ουδέποτε υπήρξε ένας συνολικός λαός, όπως τα ίδια ισχίουν για την Γερμανία η την Ρουμανία που ανέφερες -η οποία πατάει σε τρεις μεγάλες εθνικότητες. κ.α.
    Η Ελλάδα από την αρχαιότητα ήδη ήταν μια ένωση από διαφορετικές περιοχές κράτη. (πόλεις κράτη όπως έχει εσφαλμένα περάσει φραστικά). Και αναφέρω ενδεικτικά τις διαφορές Σπάρτης – Αθήνας που είναι δίπλα. Πόσο μάλλον όταν μιλάς 2500 χρόνια μετά για τους Βλάχους, στους οποίους δεν βρήκα και κανένα κοινό στοιχείο με τους γύρω τους λαούς. Προσωπικά πάντως βρίσκω κοινά στοιχεία σας από Βουλγαρία και πάνω αλλά εσύ θα ξέρεις περισσότερα η είμαι σίγουρος ότι θα βρεις στο μέλλον περισσότερα. Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά για τις αναζητήσεις σου.

    Για το τελευταίο που θέλεις διευκρινίσεις για τους Ρωσοπόντιους σε παραπέμπω να ξαναδιαβάσεις
    Την συνθήκη Κιουτσούκ-Καϊναρτζή, το εξηγεί λεπτομερώς.
    http://el.wikipedia.org/wiki/Συνθήκη_Κιουτσούκ-Καϊναρτζή

    Παύλος Κριαράς - June 20, 2011 4:22 am

  8. Ουτε εγω δεν ξερω πως προφερεται η λεξη(Wloshy) στα Πολωνικα αυτο που ξερω ειναι οτι ετσι ονομαζουν την ιταλια ,και ειναι παραγωγο της ιδιας ΄λεξης που χρησιμοποιουν οι γερμανοι, οι σλαβοι και πολλοι λαοι για να χαρακτηρησουν καποιον λατινοφωνο, και λογικα για να υπαρχει αυτη η λεξη μεχρι τη γερμανια θα ειχε και εκει λατινοφωνους (Βλαχους)εδω στην Ελλαδα οι ιστορικοι και γενικα αυτοι που ασχολουνται με το θεμα της καταγωγης των Βλαχων δεν θελουν απο οτι εχω καταλαβει να βρουν την πραγματικη καταγωγη θα πω στο τελος το γιατι
    θα σου δειξω τωρα μαζεμενα τα στοιχεια που εχω να δεις γιατι πιστευω οτι ειμαστε ρωμαικης καταγωγης
    1-Τσιντσάροι: έτσι ονομάζονται οι Βλάχοι στις περιοχές Σερβίας – Σκοπίων από τους Σέρβους. Η ονομασία εικάζεται πως προέρχεται από το λατινικό quinquarius (=λεγεωνάριος της πέμπτης Ρωμαϊκής λεγεώνας) και αναφερόταν στα κατάλοιπα της πέμπτης Ρωμαϊκής λεγεώνας
    2-Ο βλαχικός αυτοπροσδιορισμός Αρμάνιι είναι σύνθετη λέξη από το a + Romani, δηλαδή α + ρωμάνοι, όπως ονομάζονταν οι λατινόφωνοι ρωμαίοι στις νότιες επαρχίες του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους (Δηλαδη αυτοαποκαλουμαστε με τον ιδιο τροπο που αυτοαποκαλοντουσαν οι Ρωμαιοι
    3-Για την ετυμολόγηση της λέξης Βλάχος διατυπώθηκαν πολλές απόψεις από νεότερους μελετητές. Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη το Βλάχοι, προέρχεται από το σλάβικο Vlahi κι αυτό από το παλαιογερμανικό Walchen. Με αυτόν τον τελευταίο όρο προσδιόριζε το γερμανικό φύλο των Βαυαρών τους Ρωμαίους των Άλπεων. Παράλληλα γενικεύτηκε η χρήση του όρου και επικράτησε να ονομάζουν έτσι τους κατοίκους της Ιταλίας και εν γένει τους λατινόφωνους Ρωμαίους πολίτες
    4-Οι βλάχοι, γράφει ο γάλλος πρόξενος και περιηγητής Pouqueville (1770-1838), διατηρούν τα ρωμαϊκά χαρακτηριστικά, είναι εύρωστοι και ευσταλείς. Σε άλλο σημείο (τ. Β΄, σελ. 191) σημειώνει, ότι οι ασπροποταμίτες βλάχοι, υποστήριζαν, πως είναι ρωμαϊκής καταγωγής κι ότι λέγονται bruzzi βλάχοι. (Pasteurs Vrutuens). Toν βεβαίωσαν μάλιστα, ότι πενήντα χρόνια πριν, οι τσοπάνηδες φορούσαν το καπέλλο και την ενδυμασία των βοσκών τού Λατίου. Η ονομασία Bruzzi, Μπρούτσοι ή Αβρούζοι πηγάζει από την ιταλική πόλη Αμπρούντσιο, απ΄ όπου, σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, πέρασαν οι κάτοικοι στην αντικρινή χερσόνησο-
    Στην πινακίδα τού κρεοπωλείου ο ιδιοκτήτης του είναι προφανώς περήφανος για τη βλάχικη καταγωγή του, αλλά ταυτόχρονα τοποθετεί και τη νεοελληνική σημαία, δηλώνοντας έτσι την ψευδαίσθησή του, ότι είναι δήθεν απόγονος των αρχαίων ελλήνων, όπως εξ άλλου πιστεύουν οι περισσότεροι από τούς ομοεθνείς του στη σημερινή Ελλάδα. Αντίθετα, οι βλάχοι άλλων χωρών (Αλβανίας, Π.Γ.Δ.Μ. κ.ά.) έχουν ενσωματωθεί στο εκεί τοπικό στοιχείο και δεν έχουν καμμία ψευδαίσθηση περί δήθεν αρχαιοελληνικής καταγωγής.
    Ιστορικοί και θεωρητικοί τής Ρωμιοσύνης, που ασχολήθηκαν με τούς βλάχους τής Θεσσαλίας, τής Ηπείρου και τής Μακεδονίας, με τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την ιστορία τους περιστράφηκαν περισσότερο γύρω από τη θεωρία – μύθο τού εκλατινισμού των δήθεν αυτοχθόνων ελληνικών πληθυσμών των περιοχών αυτών και τής δήθεν φυλετικής συγγένειας ελλήνων – βλάχων επιχειρώντας να διαστρεβλώσουν τα ιστορικά στοιχεία και την επιστημονική έρευνα προσαρμόζοντας τα συμπεράσματα των μελετών τους στις απαιτήσεις τού νεοελληνικού εθνικισμού.

    Έκτοτε, ο εθνικισμός, ο αλυτρωτισμός και ο καιροσκοπισμός έχουν θολώσει την ιστορική αλήθεια, η οποία είναι εντελώς διαφορετική και δεν έχει καμμία σχέση με τα αυθαίρετα εθνολογικά δημοσιεύματα, που επέβαλε η κρατική ιδεολογία
    Τα συμπερασματα δικα σου πιστευω οτι με μια πρωτη ματια θα καταλαβες οτι ειναι μεν λιγα τα στοιχεια αλλα συμπληρωνουν το ενα το αλλο

    ΒΑΣΙΛΗΣ - June 21, 2011 2:49 am

  9. Ξερω οτι δεν ασχολεισαι με τους Βλαχους της Ηπειρου και ισως να σε κουραζουν αυτα που εγραψα πιο πριν αλλα τα εγραψα πανω σε αυτο το σχολιο σου
    (Έτσι λοιπόν οι Βλάχοι -προφανώς της ηπείρου που από ότι κατάλαβα ανήκεις- μπορεί να είναι από οπουδήποτε. Δεν μπορείς να γράφεις είναι από εδώ η από εκεί χωρίς να επικαλείσαι συγκεκριμένα έθιμα, μορφολογικά χαρακτηριστικά, συνήθειες κ.α.)
    Νομιζω οτι με τα στοιχεια που εγραψα θα πηρες μια μικρη γευση για τους Βλαχους της βορειας Ελλαδας και γενικα των Βαλκανιων που ειναι συγκετρωμενοι οι λατινοφωνοι πληθυσμοι και ελπιζω να καταλαβες γιατι εχει γινει αυτο το μπερδεμα εκει πανω σχετικα με την καταγωγη των Βλαχων

    ΒΑΣΙΛΗΣ - June 21, 2011 4:22 am

Leave a comment
Name (required)
Mail (will not be published) (required)
Website

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>