Λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να την επαναλάβουν.

03/4/2010 4:14:00 AM

Λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να την επαναλάβουν.

Μέσα στο πνεύμα της φράσης αυτής, που κινείται μεταξύ εθνικής επιταγής και εξορκισμού, θα γραφτούν λίγα λόγια μια που σήμερα συμπληρώνονται 87 χρόνια από την επίσημη Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
Το Νησί μας είναι πολύμορφα σημαδεμένο από το χρόνο και την Ιστορία. Ρωμαίοι, Σαρακηνοί, Γενουάτες, Βενετοί, Τούρκοι και Γερμανοί στηριζόμενοι στη λογική της υπεροχής τους χρησιμοποιούν τους θαλάσσιους και εναέριους δρόμους και μακριά από φραγμούς και ηθικές αναστολές την καταλαμβάνουν.

Αλλά πόσο ελεύθεροι είμαστε όταν όλα καθορίζονται από τα κέντρα των Αθηνών και η δική μας ιστορία της Κρήτης μένει αραχνιασμένη σε κάποιες βιβλιοθήκες?

Δεν θα έπρεπε στα σχολεία της Κρήτης να διδάσκεται η ιστορία της Κρήτης –η οποία και πολυτάραχη είναι και πολλά μηνύματα έχει να μας δώσει-.

Η Κρήτη ήδη από χιλιάδες χρόνια πριν την άνθιση και την εξάπλωση του Ελληνικού πνεύματος είχε ήδη αναπτύξει τον πρώτο πολιτισμό υψηλού επιπέδου ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

Ο Μινωικός πολιτισμός εμφανίζεται ειρηνικός, δημιουργικός με ανοχύρωτες πόλεις (πράγμα που μαρτυρά ειρήνη και δημιουργία) δείχνει να διαπρέπει σε πολλά μεταξύ αυτών την καλλιέργεια της γης, την γραφή και την γνώση (που αυτή καταγράφει). Τεχνολογίες αιχμής για την εποχή τους. Όπως αποχετευτικά συστήματα, πολυώροφα κτήρια, ενδυμασίες και περιποίηση σώματος υψηλού επιπέδου.

Τι διδάσκουν για αυτήν την εποχή στα σχολεία της Κρήτης?

Αργότερα η συμμετοχή της Κρήτης στο διεθνές εμπόριο της εποχής είναι χαρακτηριστική.

Ασβέστη, κάρβουνα, ξυλεία, σταφίδες, χαρούπια κ.α. κατά καιρούς ήταν μερικά από τα προϊόντα που βοήθησαν στην οικονομική άνθιση του νησιού καθώς και την επικοινωνία του με πολλά μέρη του κόσμου. Με φυσικό αποτέλεσμα την ανταλλαγή γνώσεων, προϊόντων, πολιτισμού κ.α.

Η ιστορία της Κρήτης δεν έχει μόνο πολέμους.

Τι διδάσκουν για αυτήν την εποχή στα σχολεία της Κρήτης?

Πόσοι νέοι γνωρίζουν σήμερα για τους Κρητικούς τοξότες? (Όταν μάλιστα βλέπουν το νησί τους στο μεγαλύτερο μέρος του αποξιλωμένο και άνυδρο εκπλήσσονται και μόνο στο άκουσμα ότι κάποτε ήταν ένα καταπράσινο νησί)


Leave a comment
Name (required)
Mail (will not be published) (required)
Website

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>