Κριαράς – Προέλευση του ονόματος

03/24/2010 3:31:00 AM

Κριαράς – Προέλευση του ονόματος μας

Κατά την γνώμη μου και με όσες πληροφορίες εχω συλλέξει όχι συμπερασματικά αλλά πρωτογενείς και παραθέτω σε πολλά σημεία σ αυτό το σιτε, το όνομα ΚΡΙΑΡΑΣ κατά την γνώμη μου είναι συνθηματικό και αποτελείται από τα Ρας και Κρήτη = Οι Ρώσοι απεσταλμένοι στην Κρήτη, (προφανώς για τον απελευθερωτικό αγώνα).

Η Ρωσία προφέρεται στα Ελληνικά Ρωσία αλλά στα Ρώσικα Ράσια.

Και Ρας συγκεκριμένα είναι η ίδια η φυλή πού ίδρυσε την Ρωσία.(Ρασία)

Το ο το προφέρουν α

Βλέπε περισσότερες λεπτομέρειες στην σύσταση της Φιλικής Εταιρείας
στο σχετικό άρθρο.


Comments

 1. Άλλο ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι όσο και αν έψαξα μέχρι τώρα την ιστορία δεν βρίσκω το όνομα μας στην Κρήτη πριν το 1770.

  Αν λάβουμε υπ όψιν μας ότι η οικογένεια Κριαρά είναι πολεμική οικογένεια.
  Προσοχή εδώ μην παρεξηγηθώ: Ούτε φιλοπόλεμοι είμαστε, ούτε και πολεμοχαρείς. Απλά ο χαρακτηρισμός μου πολεμική οικογένεια είναι από πολλές πλευρές. Π.χ.

  Μορφολογικά όλες οι παλιές φωτογραφίες που βρίσκω στα σπίτια μας απεικονίζουν γιγαντόσωμους αρματωμένους άνδρες. Στην ιστορία για την απελευθέρωση της Κρήτης εμφανίζεται το όνομα του προπάππου μας Χατζή – Ανδρέας Κριαράς (1765 – 1872) να ηγείται της Κρητικής επανάστασης, να την έχει χρηματοδοτήσει και να είναι μέλος της συσταθείσας Κρητικής κυβέρνησης (που οι ξένες δυνάμεις οι οποίες δυναμίτιζαν τις προσπάθειες απελευθέρωσης της Κρήτης, δεν αναγνώρισαν). Στην συνέχεια ακόμα και στον μακεδονικό αγώνα υπάρχει το όνομα μας γραμμένο και άγαλμα προγονού μας κοσμεί πλατεία σε πόλη της βόρειας Ελλάδας (Φλώρινα).

  Επίσης η οικογένεια μας πλέον έχει μεγαλώσει πολύ και έχει επεκταθεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας ακόμα και στο εξωτερικό. Μόνο τα πρώτα ξαδέρφια μου αριθμώ πάνω από 30 αυτή τη στιγμή.

  Τα οικογενειακά περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Κριαρά, σε εκτάσεις στα βουνά της επαρχίας Σφακίων επίσης πληθωρικά και σημαντικά. Τόσο στο στρατηγικής σημασίας εκείνη την εποχή λιμάνι (το Λουτρό) όσο και στην Μαδάρα (λευκά όρη). Όλα αυτά λοιπόν δείχνουν μεγάλη και δυνατή οικογένεια εκείνης της εποχής.

  Και μέχρι σήμερα παρά τις όποιες αντιξοότητες και δυσκολίες παραμένει να κρατά περήφανη τα χαρακτηριστικά του χθες, να μεγαλώνει και να εξαπλώνεται.

  Εδώ τώρα μου κάνει εντύπωση που ψάχνοντας ιστορικά στοιχεία δεν βρήκα μέχρι σήμερα –και ασφαλώς αυτό είναι και μια κλήση για βοήθεια από όποιον μπορεί να έχει κάποια στοιχεία να με κατευθύνει- αναφορά σε κανένα πρόγονο μας με το όνομα Κριαράς πριν την Τουρκοκρατία. (ασφαλώς έχω σκεφθεί και το ενδεχόμενο ν άλλαξε το όνομα μας στην πορεία του χρόνου και η οικογένεια μας να βρίσκονταν στην Κρήτη με διαφορετικό όνομα.

  Αναφέρω περιληπτικά, ενδεικτικά κάποια ονόματα κρητών πολεμιστών επι ενετοκρατίας: Σκορδίλης, Μελισσηνός, Χορτάτζης, Καλλέργης, Βλαστός, Γαβαλάς, Βαρούχας κ.α.

  Ασφαλώς δεν πρέπει να παραβλέψω εδώ αυτό που μου είπε ο θειος μου ο Γιάννης Κριαράς (πνευμονολόγος στο Ωνάσειο) ο οποίος έχει ψάξει πολύ την ιστορία της Κρήτης, έχει ένα καλό ιστορικό αρχείο- και σε μια συνομιλία μας με ενημέρωσε ότι το όνομα μας είναι γραμμένο στα ενετικά αρχεία που σώζονται στην Ιταλία (για το θέμα αυτό ξέρω μόνο αυτά, δεν έχω δει κάτι γραμμένο και θα ήθελα να μάθω περισσότερα γιατί νομίζω ότι θα έριχνε φως στην υπόθεση, μια και η όποια αναφορά θα έχει και κάτι ακόμα που θα την περιβάλει).

  Μέχρις ότου βρω περισσότερα στοιχεία θα πιστεύω ότι το όνομα μας γεννιέται –η έρχεται- κάπου εκεί στην εποχή του Δασκαλογιάννη το 1770 με την έναρξη του κατ ουσία Ρωσοτουρκικού πολέμου, (ο οποίος τερματίσθηκε το 1774 με την υπογραφή της συνθήκης «Συνθήκη Κιουτσούκ-Καϊναρτζή»).
  http://www.el.wikipedia.org/wiki/Συνθήκη_Κιουτσούκ-Καϊναρτζή

  Παύλος Κριαράς - September 22, 2010 11:10 pm

Leave a comment
Name (required)
Mail (will not be published) (required)
Website

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>