Οικογένεια Κριαρά

03/4/2010 3:42:00 AM

Καλώς ήλθατε στο σίτε της οικογένειας Κριαρά

Ο σκοπός δημιουργίας του χώρου αυτού στο διαδίκτυο είναι να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας όσοι έχουμε το κοινό επίθετο «Κριαράς» και ν αναζητήσουμε τις ρίζες μας –από πού ερχόμαστε- και τυχών συγγενικούς δεσμούς μεταξύ των ανά την Ελλάδα Κριαράδων.

Κάποιες πληροφορίες που ήρθαν σ εμένα από τα πρώιμα χρόνια της ζωής μου δυστυχώς προσέκρουσαν στο νεαρό της ηλικίας μου και δεν συγκρατήθηκαν,  δυστυχώς ούτε καν οι πηγές τους.

Μεγαλώνοντας όμως αυτή η φυσική ανάγκη της αναζήτησης, έφερνε στα αφτιά μου αυτά που είχαν περάσει χωρίς ν αξιοποιηθούν ή τουλάχιστον έστω και επιδερμικά να διερευνηθούν.

Το πρώτο περιστατικό στην ηλικία των 17 ετών κάποιος μου είπε ότι η οικογένεια μου κατάγεται από Βίκινγκς. Θεώρησα ότι ναυάγησαν στα άγονα –όπως τα γνώρισα εγώ- παράλια της Νοτιοδυτικής Κρήτης, τα παράλια της επαρχίας Σφακίων.

Τα χαρακτηριστικά της οικογένειας μου πράγματι οδηγούσαν αυθόρμητα σ ένα τέτοιο συμπέρασμα, αλλά η αναζήτηση της πληροφορίας και το ταίριασμα των γεγονότων με έκανε να καταλήξω σε μια σειρά από συμπεράσματα.

Μεγαλώνοντας ξαναήρθαν στο μυαλό μου οι φωνές από το παρελθόν, όταν άρχισα ν αναλύω τις ρίζες του ονόματος μου.

Έτσι κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το όνομα «ΚΡΙΑΡΑΣ», προέρχεται από την σύνθεση άλλων βασικών ονομάτων.

Για να γίνει πιο κατανοητό παραθέτω και το όνομα Ρασπουτιν (Ρας-Πουτιν: όπου Πούτιν στα Ρώσικα σημαίνει δρόμος. Ο Ρασπούτιν γνωστός γιγαντόσωμος άνθρωπος του παλατιού στην Ρωσία επί εποχή Τσάρου).

Συνήθως τα ονόματα κατά το παρελθόν δεν ήταν τυχαία αλλά περιγράφανε κάποια χαρακτηριστικά ή την ιδιότητα αυτού στον οποίο αποδίδονταν.

Το όνομα «Κριαράς» –κατά την γνώμη μου πάντα- περιέχει την βάση Ρας με το οποίο καταλήγει όπου είναι η ρίζα από όπου προέρχεται και η οικογένεια από τον λαό Ρας των Σκανδιναβών. (Είναι ο ίδιος λαός που ίδρυσε τον 9ο αιώνα την Ρωσία στα εδάφη της σημερινής Ουκρανίας και που αργότερα έγινε το μεγαλύτερο σε έκταση κράτος της Γης, με έκταση 17.075.200 χλμ².).

Ήμουν πολύ νέος –γύρω στα 17- και αδιάφορος με ουσιαστικά πράγματα των οποίων  ανακάλυψα την σημασία τους μεγαλώνοντας. Όπως το από πού έρχομαι και που πηγαίνω.!!!

Στην καθημερινότητα που τότε μ ενδιέφερε μόνο το σήμερα, συνάντησα ένα μορφωμένο άνθρωπο ο οποίος μου είπε ότι προέρχομαι από τους Σκανδιναβούς. Δεν θυμάμαι περισσότερα –όμως μεγαλώνοντας- ερχόταν πληροφορίες από διάφορες κατευθύνσεις και μαζί και η εύλογη απορία για την καταγωγή μου.

Διαβάζοντας την ιστορία της Κρήτης έβλεπα ότι η οικογένεια μου είχε την θέση της μέσα εκεί και κυρίως βρήκα την πολλή σημαντική πληροφορία για το πόσοι αγώνες και για πόσο πολλά χρόνια ξεκίναγαν από τα μέρη τα οποία κατάγομαι.

Έβλεπα λοιπόν τους προγόνους μου να ξεσηκώνονται αδιάκοπα μέσα στον χρόνο κατά του Τουρκικού ζυγού.

Όμως διαβάζοντας περισσότερα αλλά και από μαρτυρίες ανθρώπων που πρόλαβα, έβλεπα αντίστοιχα ότι δεν υπέφεραν από την τούρκικη κατοχή στο νησί καθώς και ότι οι Τούρκοι είχαν ελάχιστη έως καθόλου παρουσία στον τόπο μου. (Επαρχία Σφακίων Νότιοδυτική Κρήτη κάτω από τα Λευκά Ορη).

Έτσι το γεγονός των αλλεπάλληλων ξεσηκωμών από τα μέρη αυτά των Κρητικών χωρίς να υπάρχει τροφή από την Τούρκικη κατοχή που ζούσε ειρηνικά με τον υποταγμένο κρητικό λαό, με έκανε να αρχίσω να ερευνώ ψάχνοντας πληροφορίες που διαρκώς μου άνοιγαν την όρεξη για την αναζήτηση στο παρελθόν.

Έτσι συλλέγοντας και συσχετίζοντας τις πληροφορίες καταλήγω στο συμπέρασμα ότι όσοι φέρουν το όνομα Κριαράς κατάγονται όλοι από την νοτιοδυτική Κρήτη.

Όσοι είχαν το όνομα αυτό εκείνα τα χρόνια ήταν άμεσα συγγενείς ή τους συνέδεε η είχαν επιδείξει ανδρεία και σημαντικά πλήγματα κατά του Τουρκικού ζυγού.

Τώρα σε ότι αφορά τις επαναστάσεις η άποψη στην οποία κατέληξα είναι ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες μου η πολυετής Τουρκική κατοχή του νησιού είχε πλήρως κατευνάσει κάθε συντονισμένη μορφή αντίστασης αφού οι Τούρκοι πλέον είχαν καταλάβει όλο σχεδόν το νησί (εκτός από μέρη δύσβατα και άνευ οικονομικού οφέλους) για τους κατακτητές.

Έτσι οι Ρώσοι βλέποντας την Τούρκικη αυτοκρατορία να εξαπλώνεται και να βάζει γερές βάσεις σ αυτό που έφτιαχνε (βλέπε γενίτσαροι, όπου έπαιρνε τους καλύτερους –αντί να τους εξουδετερώνει και τους έκανε δικούς του).

Άρχισε να βλέπει ότι σύντομα θα κινδύνευε και η δική τους αυτοκρατορία με αποτέλεσμα να αρχίζουν να παίρνουν μέτρα για την αντίστροφη μέτρηση που θα κατέβαζε τον Τούρκο από τον θρόνο της παγκόσμιας κυριαρχίας, όπως διαφαίνονταν.

Έτσι λοιπόν χρηματοδοτούσε αλλά και υποκινούσε τις επαναστάσεις στην Κρήτη (μια και ο Κρητικός λαός δεν είχε καμιά οικονομική δύναμη λόγο της καθολικής ελεγχόμενης οικονομικής του κατάστασης από τον Τούρκο κατακτητή, που δεν του άφηνε τα περιθώρια οικονομικής ενδυνάμωσης, η οποία όπως είναι λογικό θα έφερνε και την δυνατότητα του να εξοπλιστεί και να ξεσηκωθεί κατά του Τούρκου κατακτητή.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι αγώνες από τον Δασκαλογιάννη και μετά ήταν όλες καθοδηγούμενες από τους Ρώσους.

Επίσης από στόμα σε στόμα εσωτερικά της οικογένειας μου, ο πατέρας μου είπε ότι ήξερε από τον παππού μου ότι η οικογένεια μας είχε έρθει με 11 καράβια από την Οδησσό της Ρωσίας (σημερινή Ουκρανία).

Ένα ακόμα στοιχείο που συνδέει την Κρήτη με την Ρωσία και θέλει περισσότερη διερεύνηση, είναι η κρητική λίρα. Ένα μουσικό όργανο που μοιάζει κατά πολύ στην αντίστοιχη λίρα που συναντούμε στις Ρωσικές χώρες. (ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα κυριαρχούν τελείως διαφορετικά όργανα)

Ένα γράμμα επίσης που έτυχε να διαβάσω του προπάππου μου ο οποίος αποκαμωμένος από τους αλλεπάλληλους αγώνες κατά του Τούρκου κατακτητή και ηλικιωμένος πλέον, είχε βρει καταφύγιο στην Σύρο, απαντά στον κληρικό που τον καλεί σε νέο ξεσηκωμό κατά των Τούρκων και γράφει ευθαρσώς ότι η Ρώσικη βοήθεια δεν επαρκεί ή και δεν φτάνει στην ώρα της για να συμβάλει σε ένα αποτελεσματικό και οριστικό κατά του Τούρκου κατακτητή.

Κάποιο άλλο περιστατικό που με συνόδευσε σε όλη την διάρκεια της ζωής μου αλλά το αξιολόγησα μόνο αρκετά μεγάλος. Ήταν ότι μορφολογικά δεν έμοιαζα με τους ντόπιους. Και όποτε επισκεπτόμουν την επαρχία Σφακίων έβλεπα πάνω στην Ανώπολη συγγενείς και συγχωριανούς αρκετά διαφορετικούς από τους ανθρώπους που ήμουν συνηθισμένος να βλέπω στην υπόλοιπη Κρήτη. Θεωρώντας ότι αυτό είναι χαρακτηριστικό των βουνίσιων ανθρώπων, επισκέφτηκα άλλα μέρη όπου μπορούσα να δω ντόπιους Κρητικούς πάνω στα βουνά και είδα ότι και πάλι δεν έμοιαζαν με τους συγγενείς, συγχωριανούς και τους προγόνους μου.

Ένα επίσης περιστατικό που επίσης περισυνέλεξα –από μαρτυρία ενός θείου μου- είναι ότι σε κάποιο νεκροταφείο παλαιό και άγνωστο με κάποιες εκσκαφές ανακαλύφθηκαν κόκαλα που μαρτυρούσαν ότι οι άνθρωποι που έζησαν εκείνη την εποχή είχαν ιδιαίτερο ύψος.

Σε βιβλία επίσης για τους παλιούς που προανέφερα να υποκινούν τις επαναστάσεις αναφέρεται ότι ήταν ιδιαίτερα ψηλή και γιγαντόσωμοι. (Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί εκείνα τα χρόνια μετρούσε πάνω από όλα η ατομική μυϊκή δύναμη και το ύψος, ώστε να επιβάλει από μακριά τον φόβο στον εχθρό αλλά και γιατί οι τότε μάχες κατέληγαν να δίνονται σώμα με σώμα, λόγο τεχνολογίας των τότε όπλων.

Όμως ήταν ο γνήσιος Κρητικός εκείνης της εποχή γιγαντόσωμος?

Το ερώτημα απαντάται εύκολα αφού γνωρίζουμε σήμερα ότι οι μεσογειακοί λαοί δεν ήταν γιγαντόσωμοι.

Και κάτι που θέλει αποσαφήνιση είναι ότι οι σημερινοί πιτσιρικάδες είναι ψηλοί λόγω του ότι τρώνε όλα αυτά τα ενισχυτικά στις τροφές τους αλλά αυτό που πρέπει να συγκρίνουμε στις αναφορές μας είναι οι τότε άνθρωποι σε σχέση με τα χαρακτηριστικά της εποχής τους.

Π.χ. τα αδέρφια του πατέρα μου είναι 8 εκ των οποίων οι δυο είναι γυναίκες –ακόμα και αυτές είναι ψηλές- ο πατέρας μου είναι 70 ετών και είναι πιο ψηλός και πιο γιγαντόσωμος από εμένα. (που οργανικά λόγο ηλικίας έχει μικρύνει).

Είναι σημαντικό επίσης να συμπεριλάβουμε στην αναδρομή μας αυτή ότι η φιλική εταιρεία συστάθηκε στα ίδια μέρη από τα οποία ξεκίνησαν και ο Δασκαλογιάννης καθώς και όποιοι ήταν μαζί ότι ή ήρθαν μετά από αυτόν στην επαρχία Σφακιών της νοτιοδυτικής Κρήτης.

Αλλά ας δούμε ταυτόχρονα κάποια αναμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα:

Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι τον 17ο αιώνα ξεκινά ουσιαστικά η περίοδος της μεγάλης ακμής της Ρωσίας και το 1721 ανακηρύσσεται η Ρωσική Αυτοκρατορία.

Εμφάνιση του Δασκαλογιάννη (Ιωάννης Βλάχος, πέθανε το 1771) στην Ανώπολη των Σφακίων να ξεκινά μεγάλη συντονισμένη εξέγερση των Κρητικών και ταυτόχρονα επίθεση από θαλάσσης του Ρώσικου στόλου (βλέπε Ορλόφ, ή Ορλόφικα). Ο Ιωάννης Βλάχος είχε καταγωγή από την Μολδοβλαχία (σημερινή Μολδαβία, ΒΑ Ρουμανία). Και αυτή η αναφορά μαζί με το ότι η επανάσταση που οδήγησε στους επιτυχείς απελευθερωτικούς αγώνες του 1821 –ένα αιώνα μετά τους αγώνες του Δασκαλογιάννη- όπου το κέντρο από όπου εμφανώς ξεκινά και οργανώνεται ο ξεσηκωμός είναι το γνωστό τρίγωνο που περιλαμβάνει τμήμα των πρώην Ρωσικών χωρών (Ρουμανία , Μολδαβία, Ουκρανία).  Επιπροσθέτως η μαρτυρία από τον πατέρα μου όπου γνώριζε από τον παππού μου ότι είχαμε έρθει από την Οδησσό της Ουκρανίας.

Είναι επίσης σημαντικό ότι όλα αυτά περι της φιλικής εταιρείας που υποκινούσε την επανάσταση αποκαλύφθηκαν μετά την επιτυχή έκβαση του ξεσηκωμού. Μια και η Ρωσία δεν είχε εμπλακεί φανερά στην επανάσταση του 1821 ούτε και στις αλλεπάλληλες προγενέστερες ανεπιτυχείς επαναστάσεις.

Επίσης ενώ εγώ βλέπω την συμμετοχή της Ρωσίας –δικός μου συνειρμός- στις επαναστάσεις της Κρήτης. Και πιθανολογώ ότι τις ενίσχυσε με επίλεκτες ομάδες ανδρών που ήρθαν εδώ εμφανιστήκαν σαν ντόπιοι και ξεσήκωναν τους Κρητικούς κατά του κατακτητή. Τα κέντρα που υποκινούσαν τόσο τις επαναστάσεις στην Κρήτη όσο και αυτά που έπαιξαν υποκινητικό ρόλο και στην υπόλοιπη Ελλάδα ήταν από το ίδιο μέρος. Το προαναφερόμενο τρίγωνο (Ρουμανία , Μολδαβία, Ουκρανία).

Το ότι κρυβόταν προσεκτικά η καταγωγή της υποκίνησης των επαναστάσεων φαίνεται και από το όνομα του Δασκαλογιάννη όπου ενώ παραπέμπει σε Ελληνικό όνομα εν τούτοις είναι από το Ιωάννης Βλάχος (βλάχος εκ Μολδοβλαχίας).

Επίσης η ακριβής ημερομηνία γέννησης του από τους ιστορικούς ερευνητές δεν είναι δυνατόν να βρεθεί ίσως και γιατί όπως υποψιάζομαι δεν γεννήθηκε καν εκεί αλλά ήρθε –ως επίλεκτος- για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της επαναστάσεως.

Είναι επίσης γραμμένο στην βιογραφία του Δασκαλογιάννη ότι μιλούσε Ρώσικα:

«…Με τις συναλλαγές αυτές (στις οποίες δεν τον δυσκόλευε η γλώσσα καθόλου, μια και εκτός από ιταλικά μιλούσε και ρώσικα), που τον είχαν κάνει πλουσιότατο και πρώτο σε μόρφωση Σφακιανό,…»
http://www.pare-dose.net/?p=168

Ασφαλώς και μιλούσε Ρώσικα, αφού κατά την γνώμη μου ήταν Ρώσος πράκτορας. Προφανώς δεν υπήρχε κάποιο σχολείο στα Σφακιά για μάθεις ξένες γλώσσες και οι ανυποψίαστοι ιστορικοί δεν έχουν κάνει τον προφανή συνειρμό να είναι ξενόφερτος που εμφανίζεται ως ντόπιος.
Φαίνεται αλώστε και από άλλη μια καταγεγραμμένη αναφορά ότι έχει διαφορετική καταγωγή από τους τότε Κρητικούς:

«…Αλλά ήταν ο μόνος Σφακιανός της εποχής που τολμούσε να κυκλοφορήσει στην επαρχία με ευρωπαϊκά ρούχα, χωρίς να τον αποκαλούν «ψαλιδόκωλο»!…»

υπάρχουν επίσης αναφορές για την συμετοχή του σε συντονισμένες επαναστατικές κινήσεις της εποχής:

«…συμμετείχε στις συσκέψεις των Ελλήνων του εξωτερικού που γινόταν στην Τριέστη υπό την υποκίνηση του Ορλόφ…»

Η οπλοφορία των συμπολιτών του Δασκαλογιάννη είναι επίσης καταγεγραμμένη:

«…Ο Δασκαλογιάννης πρέπει να γνώριζε ότι οι πεδινοί Κρητικοί δεν θα ξεσηκώνονταν μαζί του. Ήταν άλλωστε έναν αιώνα άοπλοι και άμαθοι των όπλων, σε αντίθεση με τους δικούς του που οπλοφορούσαν από νήπια. Ακόμη: Στα Σφακιά υπήρχε μία ή και περισσότερες ομάδες καταδρομέων…» Εξ ον και η μέχρι της μέρες μας άρνηση του Κρητικού από τα μέρη εκείνα να ξαρματωθεί. Δηλαδή να κατεβάσει τα άρματα.

Προφανώς διέρρεε η πληροφορία για αυτούς που βρίσκονταν πίσω από τον ξεσηκωμό –οι οποίοι εμφανίζονταν ως συμπαραστάτες των ντόπιων- και ίσως χρησιμοποιήθηκε επανελημένα ως επιχείρημα η έξωθεν βοήθεια για να πειστούν να συμμετέχουν οι αναποφάσιστοι Σφακιανοί, έτσι μέσα στις βιογραφικές αναφορές βρίσκουμε γραμμένο:

«…Οι Τούρκοι ήταν φοβισμένοι από τις φήμες για τον ρωσικό στόλο που είχε κατακλύσει το Αιγαίο. Και περίμεναν ανήσυχοι την έκρηξη…»

Είναι επίσης αξιόλογες οι αναφορές για την μορφολογία των ντόπιων και την διαφορά τους από τους ξανθούς, ψηλούς γαλαναομάτιδες που συναντάμε σήμερα απόγονους των επίλεκτων δυνάμεων των Ρώσων (και πιο παλιά των σκανδιναβικών Ρως γνωστών και ως Βίκινγκς).

«…Τους κάνει να πιστέψουν ότι ήρθε η ώρα να ελευθερωθεί το γένος των Ελλήνων από τους Αγαρηνούς με τη βοήθεια του ξανθού γένους, των Ρώσων δηλαδή, όπως πρόλεγε ο χρησμός της «Οπτασίας» του Αγαθαγγέλου, ενός περίεργου βιβλίου που κυκλοφορούσε ευρύτατα τον 18ο αιώνα. Το βιβλίο αυτό, όποιος κι αν ήταν ο σκοπός εκείνου που το έγραψε κι ανεξάρτητα της προφητικής του αξίας, είναι γεγονός πως είχε μεγάλη επίδραση στο φρόνημα των Ελλήνων, αναπτέρωσε και ενίσχυσε αναμφισβήτητα τις ελπίδες για την απελευθέρωση και ανάσταση της εθνικής κληρονομιάς.…»

Το βιβλίο αυτό που βλέπουμε να κυκλοφορεί τον 18ο αιώνα είναι εμφανές η προπαγανδιστική του συμμετοχή στις αλλεπάλληλες μεθοδεύσεις για την απελευθέρωση της Κρήτης.

Είναι προφανές ότι οι Ρώσοι θέλανε να απελευθερωθεί πρώτα η Κρήτη πριν την επανάσταση που θα ξεκινούσε μετά στην Ελλάδα, ώστε οι Τούρκοι να βρίσκονται ανάμεσα σε δυο μέτωπα.

Είναι εμφανές από αυτά που διαβάζω ότι η διαρροή –προς τους Τούρκους- της είδησης της Ρώσικης συμμετοχής είχε σαν αποτέλεσμα αυτοί να πλησιάσουν και να δελεάσουν τον απεσταλμένο αξιωματούχο των Ρώσων Αλέξιο Ορλόφ, με αποτέλεσμα να αφήσει γυμνή την επανάσταση του Δασκαλογιάννη:

«…Όμως τελευταία στιγμή ο Αλέξιος Ορλόφ με το ρώσικο στόλο, αντί να πλεύσει προς τα Χανιά, όπως είχε υποσχεθεί με την επιστολή προς τον Δασκαλογιάννη, έπλευσε προς τον Τσεσμέ όπου και συμμάχησε με τον τούρκικο στόλο και του δόθηκε ο τίτλος «Τσεσμενεσκη», δηλαδή νικητής του Τσεσμέ. Η κίνηση αυτή, έμεινε στην ιστορία σαν «Ορλωφικά» κι απέδειξε ότι οι Έλληνες χρησιμοποιήθηκαν σαν αντιπερισπασμός της Ρωσίας απέναντι της Τουρκίας, καθώς με τη συνθήκη Κιουτσούκ-Καϊναρτζή οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν εγκαταλείποντας τους Έλληνες…»

Ένα επίσης πολύ σημαντικό σημείο της επανάστασης είναι ότι ενώ δεν ήταν πλέον επανάσταση ενός αλλά είχε προσλάβει γενικότερη επανάσταση με πολλούς άξιους οπλαρχηγούς, οι Τούρκοι προφανώς γνωρίζοντας τον επικεφαλής σύνδεσμο της Ρωσίας επικεντρώνονται σ αυτόν στην προσπάθεια τους ν αποκόψουν την γέφυρα με την άλλη μεγάλη υπερδύναμη της εποχής.:

«…Οι κήρυκες κραύγαζαν κάθε μέρα: Αν παραδοθεί ο Δασκαλογιάννης, εμείς θα φύγουμε από τα Σφακιά και θα χορηγήσουμε γενική αμνηστία. Ο Δασκαλογιάννης θα κρατηθεί για ένα διάστημα σαν εγγύηση ότι δεν θα συνεχισθεί η επανάσταση!…»

Το συμπέρασμα μου για την αποτυχία δεν ήταν η προδοσία των Ρώσων –όπως έχει περάσει στην μνήμη των αγωνιστών- αλλά στην διαρροή της πληροφορίας περι της συμμετοχής της Ρωσίας, πράγμα που έδωσε την δυνατότητα στους Τούρκους να διαπραγματευτούν απευθείας με τον Ρώσο αξιωματούχο και να τον αποτρέψουν από την συμμετοχή του στην επανάσταση, πράγμα που άφησε γυμνό τον αγώνα και οδήγησε στην αποτυχία την επανάσταση. Η οποία αν είχε επιτύχει θα είχε η Ελλάδα απελευθερωθεί πιο γρήγορα και πιο εύκολα.

Σχετικά τώρα με τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά αρκετών ανθρώπων στη χώρα Σφακίων:

Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές που συναντάμε:

«…Η Χώρα Σφακίων (Χώρα Φαραγγιών), περιοχή άγρια και τραχιά, ξεχωρίζει και για τον ανόθευτο και αμιγή ανθρωπολογικό τύπο των κατοίκων της, που είναι ψηλοί, ξανθοί, με έξυπνη έκφραση, αγέρωχο και ελεύθερο παράστημα…»

«…Είναι γεγονός ότι οι Σφακιανοί αποτελούν μια ξεχωριστή ράτσα: ψηλοί, ξανθοί, γαλανομάτηδες, υπερηφανεύονται πως το αίμα τους δεν αναμείχθηκε ποτέ με το τούρκικο, γιατί, λένε, κανείς δεν μπόρεσε να τους υποτάξει…»

http://hellas.teipir.gr/prefectures/greek/Xanion/XoraSfakion.htm

κ.α.

Νομίζω ότι σε καμιά περίπτωση δεν έχει πάρει θέση η Ρωσία να παραδεχτεί ότι υποκίνησε και χρηματοδότησε τις επαναστάσεις αυτές και έτσι δεν νομίζω ότι μπορεί να βασιστεί κανείς και να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία αυτά που έτσι και αλλιώς είναι ερασιτεχνικά γραμμένα και δεν διατίθενται -τουλάχιστον για την ώρα- ως σοβαρή ιστορική καταγραφή.

Τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου προσπαθώ να καταγράψω και την φυσική δίψα για την αναζήτησης τις οικογενειακής μου ιστορίας προσπαθώ να κατευνάσω.

…αυτό που γνώριζε η κόρη μου στα τρία της χρόνια. Μάθαινε μία λέξη και μετά έψαχνε για τις συγγενείς της. Αυτό είναι μια γλώσσα. Ένα μάγμα, ένα πλέγμα, όπου οι λέξεις παράγονται οι μεν από τις δε, όπου οι σημασίες γλιστράνε από τη μία στην άλλη, είναι μια οργανική ενότητα

-

Ότι υπήρχαν μεταναστευτικά ρεύματα επίλεκτων δυνάμεων του στρατού από τις Βορειες χώρες της μαύρης θάλλασας, ακόμα και πριν την επανάσταση του Δασκαλογιάννη, μας το μαρτυρά παρακάτω αναφορά.

«Οι Κριάρηδες είναι απόγονοι των Σκορδίληδων, οι οποίοι ήσαν από τα αρχοντόπουλα που έστειλαν από το Βυζάντιο για να αντιμετωπίσουν τους Σαρακηνούς.»

http://www.mavrogeni.gr/ma4.htm

-

Η συμμετοχή των ξένων δυνάμεων για την υποδούλωση της Κρήτης. (αλλά και σε ολη την υποτιθέμενη διαδικασία απελευθέρωσης της Ελλάδας είναι εμφανέστατη:

Η Αγγλία αγρυπνούσε.  Ενέργησε ταχύτατα για την αποτυχία της επανάστασης του Κρητικού λαού.  Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Πάλμερστον έστειλε στον βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα το εξής τελεσίγραφο:  Να μην υποστηρίξει η Ελλάδα την επανάσταση του κρητικού λαού γιατί, διαφορετικά, θα έστελνε (η Αγγλία) στον Πειραιά μια αγγλική φρεγάτα να παραλάβει τον Όθωνα και να τον μεταφέρει απ’ εκεί που τον πήρε και τον έφερε  στην Ελλάδα!

Παράλληλα με το ωμότατο αυτό τελεσίγραφο, για να δείξει η Αγγλία, όχι μόνο στην Ελλάδα μα και στις κυβερνήσεις όλων των ευρωπαϊκών κρατών, πως απροκάλυπτα υποστηρίζει την ακεραιότητα της Τουρκίας, ο πρεσβευτής της Αγγλίας στην Κωνσταντινούπολη κρέμασε στο στήθος του σουλτάνου το μεγαλύτερο αγγλικό παράσημο.

http://users.sch.gr/stcharist/tsibKINIMOYRN.htm

-