Φιλική Εταιρεία

03/24/2010 2:53:00 AM

Φιλική Εταιρεία

Στα τέλη του 18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου επαναστατικός πυρετός διακατέχει την Ευρώπη, κυρίως ενάντια στην ανθρώπινη εκμετάλλευση και τη μοναρχία. Η Γαλλική Επανάσταση (1789) άναψε φωτιά στις ανθρώπινες καρδιές και έδωσε το έναυσμα για τον ξεσηκωμό στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Με κεντρικό σύνθημα το τρίπτυχο «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα», οι Γάλλοι ξεσηκώθηκαν. Στην Ελλάδα το βάρος της προετοιμασίας της επανάστασης αναλαμβάνει η Φιλική Εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό, από τον Εμμανουήλ Ξάνθο, το Νικόλαο Σκουφά, Αθανάσιο Τσακάλωφ. Τέταρτο μέλος της, μυήθηκε ο Αντώνιος Κομιζόπουλος από τη Φιλιππούπολη[1][2]. Επίσης από τα πρώτα μέλη που μυήθηκαν ήταν και ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος (κατά ορισμένες πηγές [εκκρεμεί παραπομπή] ήταν συνιδρυτής). Στόχος της ήταν η προετοιμασία του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων. Η Φιλική Εταιρεία οργανώθηκε με μεγάλη μυστικότητα. Οι Φιλικοί μυούνταν στην Εταιρεία με μυστικό όρκο και επικοινωνούσαν με κώδικες, ψευδώνυμα και συνθηματικές λέξεις.
πηγή:εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια


Τα συμπεράσματα μου:
Εδω είναι συμαντικό να αναφερθεί ότι συγγενείς τους Δασκαλογιάννη που ξεκίνησε την επανάσταση του 1770 εμφανίζονται οι έχον το όνομα Κριαρά (που κατα την γνώμη μου είναι συνθιματικό και αποτελείται από τα Ρας και Κρήτη = Οι Ρώσοι απεσταλέμένοι στην Κρήτη, προφανώς για τον απελευθερωτικό αγώνα).

(βλ. βιογραφία Χατζή – Ανδρέα Κριαρά
Ό Χατζή – Ανδρέας Κριαράς (1765 – 1872) ο εξ Άνωπόλεως των Σφακιών, υιός του Έμμ. Νομικού ή Κριαρά και της Κατίγκως Βλάχου, αδελφής του εθνομάρτυρα Ιωάννου Δασκαλογιάννη (Ιωάννης Βλάχος), είναι εις των ολίγων πρωτεργατών της Κρητικής Επαναστάσεως του 1821…) Επίσης το όνομα Νομικός παραπέμπει στην Βυζαντινή αυτοκρατορία και την γειτονική Μολδοβλαχία.
Ο Χατζή – Ανδρέας Κριαράς αναφέρεται στην ιστορία ως μέλος της φιλικής εταιρείας στην Κρήτη.


Comments

  1. [...] ίδια περιοχή πολλά χρόνια μετά η Φιλική Εταιρεία (το [...]

    kriaras.com » Blog Archive » Ορλωφικά - March 24, 2010 2:57 am

  2. [...] περισσότερες λεπτομέρειες στην σύσταση της Φιλικής Εταιρείας στο σχετικό άρθρο. This entry was posted on Wednesday, March 24th, 2010 at [...]

    kriaras.com » Blog Archive » Κριαράς – Προέλευση του ονόματος - March 24, 2010 3:31 am

Leave a comment
Name (required)
Mail (will not be published) (required)
Website

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>